Peeter Vähi loob Aafrika eepose ainetel erakordse suurteose

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Vähi loob Aafrika eepose Kaidara ainetel heliteose
Peeter Vähi loob Aafrika eepose Kaidara ainetel heliteose Foto: promo

Enam kui 200 liikmeline kooslus, kuhu kuuluvad Eesti Rahvusmeeskoor, tütarlastekoor Ellerhein, Eesti Riiklik sümfooniaorkester, vokaalsolistid ja lisapillimehed, esitavad oktoobris helilooja Peeter Vähi uudisteose «Müstilisel Kaydara-maal».

Peeter Vähi on muusikasse pannud Lääne-Aafrika eeposelaadse pärimusloo, mille lauluosad kantakse ette fulani keeles. Muusikat toetavad visuaalsed lahendused Jaanus Nõgisto juhtimisel ning Tanel Padari jutustatavad narratiivsed tekstid eesti keeles.

Teos «Müstilisel Kaydara-maal» jutustab loo kolme noore mehe sissepühitsemisriitusest - nende teest varjude maailma, mille valitsejaks on teadmiste ja kulla jumal Kaydara.  Noormehed peavad läbima katsumused ning minetama ahvatlused, millest tuleb võitjana välja vaid parim.

Peeter Vähi sai hinnalise idee Aafrika ekspeditsioonil aastatel 2012-2013, mille raames läbiti 24 Musta Kontinendi riiki. Teoses on pärimuste kõrval kasutatud palju helilooja isiklikke muljeid ja läbielamisi selle füüsiliselt ja moraalselt väga raske retke jooksul.

Peeter Vähi on ka varem loonud suurteoseid tuginedes oma isiklikele reisimuljetele. Nii on sündinud «Antarctic Concerto», «Maarja Magdaleena evangeelium»ja mitmed teised teosed.

«Müstilisel Kaydara-maal»esmaettekanded toimuvad 10. oktoobril Tartu Vanemuise kontserdimajas ja 11. oktoobril Estonia kontserdisaalis. Piletid on eelmüügis Piletilevis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles