«Mudilaste multilaegas» avastab Arvo Pärdi muusikat

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Operaator Kõps.
Operaator Kõps. Foto: Internet

Sel nädalavahetusel, 12. ja 13. septembril algab kinos Artis animaürituste sarja «Mudilaste multilaegas» uus hooaeg. Igal laupäeval ja pühapäeval kell 11.30 kuni detsembri keskpaigani on suurel ekraanil lühikestest animafilmidest koosnev programm, mis sobib vaatamiseks juba alates teisest eluaastast.

Avanädalavahetuse seansid kannavad alapealkirja «Multikatega Arvo Pärti avastamas» ning kinolinal on nelja erineva animarežissööri filmid, millele muusika kirjutanud Eesti tuntuim nüüdishelilooja. Pärast seanssi mängib lastega kinos elusuuruses operaator Kõps.

Kas teadsite, et meie emade-isade ning vanaemade-vanaisade lapsepõlve ägedaim animakangelane operaator Kõps seikles kinolinal Arvo Pärdi helide saatel? Enne veel, kui Eesti tuntuim nüüdishelilooja maailmakino pärlitele kõlasid kokku seadma hakkas, harjutas ta kätt ja meeli toredate kodumaiste multikate kallal. Arvo Pärt on töötanud koos meie animaklassikutega ning multilaekas avanevadki nüüd teosed, mis loodud 40-50 aastat tagasi. Ekraanil on Heino Parsi sügiseselt hoogne «Operaator Kõps seeneriigis» (1964), Avo Paistiku «Värvipliiatsid» (1973), Ants Kivirähki vähetuntud ning õpetlik «Sellised lood» (1973) ja Elbert Tuganovi «Õed» (1974). Programm on põnev ja aktuaalne nii lastele kui suurtele, kõige pisemad kinokülastajad saavad aga pärast seanssi elusuuruses animakangelase, operaator Kõpsu seltsis mängida.

«Mudilaste multilaegas»toob juba järgmisel nädalavahetusel kinolinale tervisliku toitumise teemalise animaprogrammi koos elusuuruses Jänku-Jussiga. Erinevate tegelastega mängimise läbi tutvustatakse sügishooajal veel meisterdamise, tsirkuse ja nõiateemasid, muusika-aasta vaimus on oodata ka teiste Eesti nüüdisheliloojate eriprogrammi ning animakangelaste karnevali, kus ka publik saab oma fantaasia lendu lasta. Traditsiooniliselt on novembri lõpus kavas animafestivali Animated Dreams eriseansid, mis esitlevad lastele loodud kõige värskemat multikaloomingut üle kogu maailma.

«Mudilaste multilegas»on tore võimalus nakatada lapsed kinopisikuga. Seansid kestavad 35-55 minutit, koosnevad lühikestest lugudest, terve seansi ajal toolil istumine ei ole kohustuslik ning pärast programmi on alati võimalus kohtuda animakangelasega, kes juhatab sisse mängu ja tralli.

Filmisarja «Mudilaste multilaegas» on juba mitmeid hooaegu toetanud Eesti Kultuurkapital.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles