Piltuudis: Arvo Pärt pajakindal

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvo Pärdi kujutisega pajakindad
Arvo Pärdi kujutisega pajakindad Foto: Nu Nordik

Eesti disaini kaupluses Nu Nordik on müügil Arvo Pärdi kujutisega käpiknukk-pajakindad.

Siiditrükis pajakindad on disainer Liisa Kivi looming. Toeta Eesti kultuuri, osta Arvo Pärti! Pajakinnas maksab 31 eurot. Milliseid Pärdi motiiviga disaintooteid veel võiks teha?

Tegemist on väga väikese tiraažiga ja juurde teha kunstnik Kivi neid ei kavatse. «Ma ei saanud Arvo Pärdiga nende suhtes kokkuleppele. Saatsin isiklikult paki ühe eksemplari ka Arvo Pärdile, kuid loomult konservatiivne ja tagasihoidlik Pärt suhtestub sellesse teistmoodi,» ütles Kivi.

Tegemist on kunstniku nägemusega Pärdist. Kivi, kes juba 23 aastat Tallinna Raekoja platsis nukupoodi peab, soovis luu midagi kaasaegset, lõbusat ja Eestile omast. Midagi kaasaegset, mida me armsaks peame. Tegemist on algusest lõpuni käsitööga: joonistus, trükk ja õmblemine.

«Praktilise inimesena soovin ma oma loomingule ka praktilist kasutust leida – sellel on palju nüansse, ühelt poolt käpiknukk, teiselt poolt pajalapp.» Kivi märgib, et nukupoest küsitakse sageli käpiknukke, aga kuna nende pakkumist eriti ei ole, siis saigi selline asi välja mõeldud.

«Lootsin, et sellest võiks saada naljakas toode, aga Pärdi kohta «toode» öelda on muidugi sobimatu,» tunnistab Kivi.

Tähelepanelik vaataja leiab käsitsi joonistatud käpiknukkudes sarnastust ka muusik Raul Saaremetsaga, kes on filmis «Jan Uuspõld läheb Tartusse» isegi Arvo Pärti mänginud. Sarnasust on nentinud ka Kivi hea sõber Saaremets ise.

Copy
Tagasi üles