Aidas langesid juuksed ja vuristati maailmarekord

Margus Haav
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parima muusikapala auhinna andis ansamblile Trad.Attack! üle Viljandi muusikakooli direktor Tonio Tamra (valges pintsakus).
Parima muusikapala auhinna andis ansamblile Trad.Attack! üle Viljandi muusikakooli direktor Tonio Tamra (valges pintsakus). Foto: Marko Saarm / Sakala

Viljandis jagati laupäeval ohtralt kiitust aasta jooksul silma paistnud pärimusmuusikutele. Etnokulpideks ristitud auhindu anti parimatele Pärimusmuusika lõikuspeo raames juba seitsmendat korda. Nii nagu mullugi tegi ka tänavu trio Trad.Attack! üsna puhta töö, viies koju kolm peamiste kategooriate kulpi.

-Sületäis kulpe

Bändi liige Jalmar Vabarna sai lisaks veel kaks kulpi: kui aasta muusik ning aasta uusfolgi parima bändi Curly Stringsi liige. Vabarna kiitis tänukõnes eelkõige oma bändikaaslasi, kes on talle toeks olnud.

«Mida ma küll teeksin, kui mu ümber ei oleks nii ägedaid muusikuid,» lausus Vabarna. «Soovin, et selline inspireeriv elu kestaks sedasi. Ausalt öeldes on mul neid kulpe nii palju, et ma lausa mõtlen, kuidas ma edasi elan... kui neid ei saa enam!»

Vabarnast, Sandra Sillamaast ja Tõnu Tublist koosnev Trad.Attack! sai möödunud aastal endale nii parima bändi, plaadi, loo kui ka uustulnuka auhinna. Vabarna arvates tuli kulbisadu ansamblile Trad.Attack! tänavu ehk isegi teenitumalt kui mullu. Sama meelt on ka Sandra Sillamaa.

«Eks eelmine aasta aitas eufooria kaasa,» arutles Sillamaa. «Tänavu tundub, et folgiartistidel tuli vähem plaate välja. Jube tore sõu oli tänavu kulpide üleandmine. See areneb iga aastaga, publikule pakuti tund aega ägedat meelelahutust, ei olnud lihtsalt auhindade üleandmine.» Nii Sillamaa kui ka Vabarna hoidsid ise pöialt Puuluubile, kes jäi seekord siiski kulbita.

Täna (esmaspäeval) Euroopa-tuurile sõitev Trad.Atack! mõistagi uuele albumile veel ei mõtle. «Me oleme nüüd kaks aastat tegutsenud, aga eks me teadsime enne ka, et lood valmivad väga pikalt,» rääkis Tõnu Tubli.

«Võid suure hurraaga sadakond lugu teha, aga lõplikult valmis saavad need siis, kui oled neid vähemalt kümme korda laval esitanud.»

Küll on aga neil hea uudis kõigile füüsilise muusikakandja sõpradele. Nende esimene kauamängiv «AH!» ilmub peagi ka vinüülplaadina.

-Inspiratsioon minevikust

Kulpide nominentide nimekirjas oli ka artiste, keda napp kümmekond aastat tagasi poleks ehk üldse folgiga seostatud. Spetsiaalselt nende tarbeks seatigi tänavu esimest korda sisse uusfolgi kategooria. Nominentideks olid Curly Strings, Naised Köögis, Puuluup ja Meisterjaan. Folgi piirjooned on vabamad kui kunagi varem.

«Kümme aastat tagasi ei olnud neid ansambleid olemas ka, aga tuleb tõdeda, et meie maitse on muutunud, meie missioon ehk pärimusmuusika tutvustamine on hästi õnnestunud, inimesed kuulavad seda ja saavad päris palju inspiratsiooni,» rääkis Eesti pärimusmuusika keskuse juht Tarmo Noormaa.

«Me ei pea olema väga kitsarinnalised ja pealegi me teame, et needsamad muusikud on väga hästi kursis sellega. Nad on ehk osaliselt muusikuks saanud selle muusikalise põhja saatel, mida meie oleme kümme aastat tagasi loonud. Nad võtavad inspiratsiooni minevikust! Kui näiteks Puuluubi lugude tagapõhju vaadata, siis on väga palju sidet pärimusega. Pole mingit kahtlust, et nende looming on loogiline jätk pärimuskultuurile.»

Kui ansambli Trad.Attack! menu võis ka tänavu prognoosida, siis juhtus lõikuspeol ka nii mõndagi ootamatut. Silver Sepp kasutas muusikainstrumendina tervet maja ning pani oma esinemisele punkti juustelõikusega. Lavale astus juuksur, kelle kääride külge kinnitati mikrofon ning peagi hakkas põrandale langema juukseid, Sepp jätkas ise musitseerimist.

Veidi enne laupäeva keskööd püstitati aida suures saalis Kulno Malva eestvedamisel uus vurrikeerutamise maailmarekord. Malva oli enne tunnike enne rekordi püstitamist leiutanud ka uue muusikariista ehk vurrakordioni.

ETNOKULBID

Parim heliplaat – Trad.Attack! «AH!»

Parim DJ – DJ Harl:Etno

Parim muusikapala – Trad.Attack! «Jaan’kene»

Raadio 2 erikulp – Meisterjaan

Aasta uustulnuk – Lõõtsavägilased

Eesti pärimusmuusika keskuse erikulp – Eesti rahvaluule arhiiv

Parim uusfolkartist – Curly Strings

Parim muusik – Jalmar Vabarna

Parim kollektiiv – Trad.Attack!

Allikas: Eesti pärimusmuusika keskus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles