Ugalas jätkub pärast etendust juttu kauemaks

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stseen lavastusest Ugala «Oleanna»
Stseen lavastusest Ugala «Oleanna» Foto: Gabriela Liivamägi

Ugala käivitab sellest hooajast uue vestlussarja «Jutud, mis algavad siis, kui etendus lõpeb». Kohtumisõhtutel saavad teatrikülastajad osaleda aruteludes, mis saavad tavaliselt alguse siis, kui etendus on lõppenud ja koduteel olles vesteldakse elavalt teatris nähtu üle.

Ugala toob need jutuajamised intiimsetest oludest suure publiku ette, et üheskoos mõtteid vahetada. Nõnda saavad kõlada seisukohad, mis avavad lavastust eri vaatenurkadest ning laiendada lavastuse tõlgendamisvõimalusi.

Teisipäeval, 13. oktoobril kell 21.00 leiab aset sarja esimene kohtumine Viljandi Gümnaasiumis, kus Ugala teatri eestvõttel toimub arutelu «Võimumängud koolitunnis». Ümarlaual kõne alla tulevad teemad on saanud algtõuke Ugala uuslavastusest «Oleanna», mis keskendub õpetaja-õpilase suhtele ning selle haprale tasakaalule nõudliku kasvataja ja sõpruse liinil. 

Ümarlauda on kaasatud mitmed eksperdid – «Oleanna» lavastaja Taago Tubin, Tallinna Ülikooli noorsootöö lektor Urmo Reitav, Õpetajate Lehe peatoimetaja Heiki Raudla, teatrikriitik Rait Avestik, Paistu kooli õpetaja Helle Leppik ning tudengid TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia Üliõpilasesindusest. Vestlust juhib Ugala teatri dramaturg Liis Aedmaa. Oma sõna saab sekka öelda ka publik.

Enne arutelu vaadatakse ühiselt Ugala uuslavastust «Oleanna» ning seejärel arutletakse lavastuses kerkivatel teemadel. Peamised küsimused, millele vastust otsitakse, on: «Kas ja kuidas mõjutab õpilane materjali, mida koolitunnis läbitakse» ja «Kas õpetaja saab olla õpilase sõber ja kus jookseb piir liigse familiaarsuse ning heatahtlikkuse vahel?»

Arutelust saab osa võtta tasuta.

Lavastus «Oleanna» hakkab hargnema hetkest, kus ülikooli professor (Janek Vadi) ei ole rahul noore naistudengi (Klaudia Tiitsmaa) edasijõudmisega. Ta leiab, et neiu teadmised tema aines ei ole piisavad tagamaks tema loengu läbimist. Üliõpilane ei taha aga sellega leppida, sest peab õppejõu seisukohti vaieldavaks ja õpetamisstiili üleolevaks.

Neiu initsiatiivil leiab aset eraviisiline kohtumine, kus tegelikult ei soovi kumbki teist osapoolt ära kuulata. Lühikese ajaga jõuab nende sõnavahetus punkti, kust ei pruugi enam tagasiteed olla.

Kellel on õigus ja kes eksib? Kes keda tegelikult ära kasutab? Millised on õpilase ning õpetaja õiguste ja kohustuste piirid? Vastused neile küsimustele sõltuvad enamasti valitud vaatenurgast.

«Oleanna» esietendus Viljandi Gümnaasiumi auditooriumis 3. oktoobril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles