Šveitsis suri vene dirigent ja vioolamängija Rudolf Baršai

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moskva konservatoorium
Moskva konservatoorium Foto: SCANPIX

Šveitsis Baselis suri 86-aastane vene dirigent ja vioolamängija Rudolf Baršai, teatas tema agent Londonis.

«Ta suri teisipäeval oma kodus Šveitsis,» rääkis Askonas Holt agentuurile AFP ja lisas samas, et muusik oli olnud põdur juba terve aasta.

Baršai sündis 28. septembril 1924. aastal Labinskaja staniitsas (praegune Krasnodari krai). Ta lõpetas 1948. aastal Moskva Riikliku Ülikooli vioolamängijana. Tema õppejõuks ülikoolis oli Vene aldimängijate koolkonna rajaja professor Vadim Borissovski, kes juhendas teda ka aspirantuuris.

Aastatel 1945-1953 mängis Baršai vioolat Borodini-nimelises kvartetis, aastatel 1948-1956 Tšaikovski-nimelises kvartetis.

Aastal 1955 moodustas ta Moskva kammerorkestri, mida juhatas aastani 1977, mil ta emigreerus Iisraeli.

Oma karjääri jooksul töötas ta näiteks Vancouveri ja Londoni sümfooniaorkestritega, Prantsuse rahvusorkestriga, Bournemouthi sümfooniaorkestriga (1982-1988) ja paljude teistega. Külalisdirigendina on ta seisnud ka ERSO ees.

Tema kui vioolamängija tegi koostööd heliloojate Sergei Prokofjevi ja Dmitri Šostakovitšiga, neist viimasest sai tema lähedane sõber. Dirigendina armastas ta juhatada näiteks Gustav Mahleri või  Šostakovitši heliteoseid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles