Estonia klaver siseneb jõuliselt Aasia turule

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esmakordselt on EASi toel Music China muusikainstrumentide messil, mis on Aasia suurim muusikainstrumentide mess, Estonia Klaverivabrik eesotsas klaverivabriku nõukogu esimehe Indrek Lauluga.
Esmakordselt on EASi toel Music China muusikainstrumentide messil, mis on Aasia suurim muusikainstrumentide mess, Estonia Klaverivabrik eesotsas klaverivabriku nõukogu esimehe Indrek Lauluga. Foto: Kultuuriministeerium

Aasia suurimal muusikainstrumentide messil Music China oli esmakordselt väljas Estonia klaverivabriku kontsertklaverite valik, mille vastu oli huvi väga suur. «Hiinlased soovisid klavereid osta otse messilt ja sularaha eest,» ütles Hiinas visiidil viibinud kultuuriministeeriumi kantsler Paavo Nõgene.

13.-21. oktoobrini viibisid kultuuriministeeriumi kantsler Paavo Nõgene ja kunstide asekantsler Hillar Sein visiidil Hiinas, kus kohtuti oluliste Hiina kultuuriinstitutsioonidega ning sõlmiti märgilise tähtsusega kultuurikoostöö kokkuleppeid nii muusika-, kunsti- kui filmivaldkonnas. Samuti külastati Hiinas toimuvaid rahvusvahelisi muusikafestivale, Aasia suurimat muusikainstrumentide messi Music China ning China Shanghai International Arts Festivali, kus Eestit esindasid mitmed kultuurikollektiivid - ja organisatsioonid.

Kultuuriministeeriumi kantsleri Paavo Nõgene sõnul oli visiit Hiina tulemuslik, sest kultuurikoostöö kokkuleppeid tehti nii muusika-, kunsti- kui ka filmivaldkonnas.  «Kahe riigi vahelised diplomaatilised suhted on täna tasemel, mis võimaldavad arendada tulemuslikult koostöösuhteid kultuurivallas. Me tunnetame, et me oleme siia oodatud ja meiega soovitakse kultuurisidemeid luua.  Olen veendunud, et kui sidemed on loodud kõrgel tasemel kultuurivaldkonnas, aitab see avada uksi ka põllumajanduse- ja majandussuhete vallas üldiselt, kuid see eeldab järjepidevat ja reaalsete kohtumiste põhist koostööd, tulenevalt Aasia töökultuurist tervikuna,» rääkis Nõgene.

Aasia suurimal muusikainstrumentide messil Music China oli esmakordselt väljas Estonia klaverivabriku kontsertklaverite valik, mille vastu oli huvi väga suur. «Klavereid sooviti osta messilt kohe, sularaha eest,» kirjeldas kantsler Nõgene. «Estonia Klaverivabriku Hiina esindaja sooviks on Estonia klavereid müüa tulevikus kolmekümnes Hiina linna klaveripoodides, iga linn rahvaarvult kordades suurem kui Eesti rahvaarv kokku» lisas ta.

ERSO sai kutse anda kontsert Hiina olulisimas kontserdisaalis Taevase Rahu Väljakul ja Shanghais. Kohtumisel Hiina suurima kontsert- ja teatriorganisatsiooni National Center for the Performing Arts (NCPA) presidendiga Chen Pingiga esitati Eesti Riiklikule Sümfooniaorkestrile (ERSO) kutse esineda Hiina ühes hinnatumas kontserdisaalis, Taevase Rahu Väljakul, Pekingis. Lisaks avaldas suurorganisatsiooni president  Chen Ping soovi teha koostööd Eesti ooperi- ja balletiteatrite etenduste toomisel samasse NCPA saalidesse ning tuua NCPA ooper Saaremaa Ooperipäevadele.

Pekingis Keelatud linnas asuva paleemuuseumi peadirektori PhD Shan Jixiangiga lepiti kokku Eesti Kunstimuuseumi ja Pekingi Paleemuuseumi koostöö edendamises. Paleemuuseum pakub lähiajal välja oma väärtuslike eksponaatide põhjal koostatud näituse, mida eksponeerida Kumu Kunstimuuseumis. Lisaks lepiti kokku muuseumide erialaspetsialistide vahetuses, mille kaudu saavad Eesti Kunstimuuseumis töötavad paberikonservaatorid võimaluse tutvuda kolleegide tööga paleemuuseumis Hiinas ning paleemuuseumi spetsialistid tutvuda Eesti Kunstimuuseumi erialaspetsialistide tööga Tallinnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles