Peeter Rebane teeb filmi Eesti paadipõgenikest

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti paadipõgenikud teel vabadusse.
Eesti paadipõgenikud teel vabadusse. Foto: A. Lepsoni erakogu

Euroopa Komisjoni kureeritav MEDIA programm toetab eesti paadipõgenikest jutustava ingliskeelse mängufilmi «Purjetamine vabadusse» valmimist. 

Film on inspireeritud 1940. aastate väikestel purjepaatidel USAsse põgenenud nn Eesti viikingipaatide tõestisündinud lugudest. USA president Truman on nimetanud eestlaste 7400 miili pikkust mereretke vabaduseodüsseiaks ning toonud paralleeli kuulsa Mayfloweri retkega.

MEDIA filmiprojektide hindamiskomisjon tõstis esile loo unikaalsust ja stsenaariumi kõrget kvaliteeti, filmi päevakajalisust ning suurt rahvusvahelise levi potentsiaali. Stsenaariumi autor on Euroopa Liidu kirjandusauhinna laureaat Tiit Aleksejev.

«Me anname endast parima, et tegemist oleks esimese tõeliselt suure mängufilmiga, mis jutustaks  eesti vabaduse loo miljonitele ja kõnetaks inimesi üle terve maailma. Sel põhjusel saab film olema inglise keeles ja me näeme ekraanil mitmeid rahvusvaheliselt tuntud näitlejaid. Eesti Vabariigi sajas sünnipäev väärib kindlasti tavapärasest rohkem ambitsiooni,» kommenteeris Euroopa Komisjoni toetusotsust filmi kaasprodutsent, ettevõtja ja jahtkapten Meelis Niinepuu.

Mängufilmi «Purjetamine vabadusse» arendab OÜ Factory. Filmi produtsent on Evelin Soosaar-Penttilä ja režissöör Peeter Rebane, muusikalise kontseptsiooni autor Michael Pärt ja projekti konsulteerib rahvusvahelise menufilmi «Kon Tiki» produtsent Aage Aaberge Norrast.

Film valmib Eesti, Rootsi, Iirimaa ja Saksamaa kaasproduktsioonina. «Ainuüksi sellel aastal on oma eluga Vahemere põgenikekriisis riskinud üle poole miljoni pagulase. See eestlaste inimlik ja kaasahaarav lugu puudutab kindlasti paljusid vaatajaid ja aitab neil tänast immigratsioonikriisi paremini mõista,» kirjutas Saksa Bundestagi meedia- ja kultuuripoliitika komisjoni kõneisik Marco Wanderwitz oma projektile antud toetuskirjas.

Äsja lõppenud konkursi näol oli tegemist läbi aegade ühe konkurentsitihedaima MEDIA programmi vooruga. Kokku laekus Euroopa Komisjonile rohkem kui 500 filmiideed üle Euroopa, millest rahastamist leidis ainult 15 protsenti projektidest. «Purjetamine vabadusse » oli ainus eesti ajalooline mängufilm, mis käesolevast voorust rahastamist leidis.

Filmi «Purjetamine vabadusse» sünopsis

«Purjetamine vabadusse» on ajalooline draama, mis on inspireeritud 1940. aastatel väikestel purjepaatidel USAsse põgenenud nn Eesti viikingipaatide tõestisündinud lugudest. Hulljulge teekonna ette võtnud eestlasi peeti Ameerikas esialgu mugavuspagulasteks, keda sooviti nõukogude vägede poolt vabastatud kodumaale tagasi saata. Väljasaatmisele pani veto toonane USA president Truman isiklikult, kes nimetas eestlaste 7400 miili pikkust mereretke vabaduseodüsseiaks ning tõi paralleeli kuulsa Mayfloweri retkega.

Filmi keskseks teemaks on vabadus. Pärast sunnitud lahkumist okupeeritud Eestist püüab Rootsi rannal maabuv paatkond alustada uut elu ja leida oma kaotatud vabadus. Hirm väljaandmise ees sunnib pagulasi purjetama edasi. Põgenikud panevad kogu oma lootuse Ameerikale. Tõotatud maale peab nad kohale viima Nõva rannast pärit verinoor kapten, kelle senine meresõidukogemus on piirdunud kodulahega. Noormees kõhkleb, kuid tema süda lööb põgenike hulgas kohatud kaunile tütarlapsele ja ta võtab riski. Põgenikud toovad ookeanile kaasa oma saladused ja minevikupagasi, mille ookean neist aja jooksul välja peseb. Ühised kannatused, kitsad tingimused, kummituslik minevik ja lootusetuna näiv tulevik, panevad proovile inimestevahelised suhted. Tõotatud maale jõudnud eestlaste unistused purunevad veel kord, kui nad viiakse Ellis Islandi interneerimislaagrisse ja neid ähvardab väljasaatmine. Film püüab vastata küsimusele, mida tähendab olla pagulane ja kuidas elada  vabaduseta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles