«Polli päevikud» võitis Rooma filmifestivalil mitu auhinda

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnumaal Varbla vallas Matsirannas filmivõteteks merre ehitatud mõisahoone makett.
Pärnumaal Varbla vallas Matsirannas filmivõteteks merre ehitatud mõisahoone makett. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Mängufilm «Polli päevikud» võitis 5. Rooma rahvusvahelisel filmifestival mitu auhinda.

5. Rooma rahvusvahelisel filmifestivalil auhinnati Chris Krausi, ajaloolise draama «Polli päevikud» režissööri, žürii eripreemiaga, vahendas Eesti Filmi Sihtasutuse pressiesindaja.

Filmi helilooja Annette Focks sai auhinna parima filmimuusika eest.

Nüüd kui rahvusvaheline filmifestival Itaalia pealinnas on just lõppenud võib öelda, et Saksa-Austria-Eesti koostööfilm võib nautida oma suurt edu. Itaalia press ja festivali publik tervitasid filmi ja selle peaosalisi Paula Beeri, Edgar Selget, Tambet Tuisku ja Jeanette Haini suurte ovatsioonidega.

Filmi peaprodutsenti Meike Kordest tsiteerides «Inglise kihlveokompaniid pidasid Paula Beeri võimalusi võita isegi suuremaks kui Keira Knightley omi ning press nägi temas potentsiaalset parima naisosatäitja auhinna võitjat. Sellest enam oleme me meelitatud, et film sai žürii eripreemia, see on suur au kõigile näitlejatele ja kogu meeskonnale».

Festivali lõputseremoonia galal anti filmi originaalmuusika autorile Anette Fockile üle ka parima  filmimuusika auhind TEATRO POLITEAMA DI CATANZARO, millega kaasneb auhinnaraha 10 000 eurot.  Tegemist on ühe rahvusvaheliselt kõige olulisema filmimuusika auhinnaga. Eelmisel aastal sai selle Ennio
Morricone «Baaria» jaoks loodud filmimuusika eest.

«Polli päevikud» on üles võetud valdavalt Eestis, Matsi rannas, Varbla vallas, Pärnumaal, 2009. aasta suvel just selleks otstarbeks otse merre püstitatud suurejoonelises mõisas. Film valmis Saksa (Kordes & Kordes Film GmbH, produtsendid Alexandra ja Meike Kordes, kaasprodutsent Chris Kraus), Austria (DOR Film, kaasprodutsendid Danny Krausz, Kurt Stocker) ja Eesti (Amrion OÜ, kaasprodutsent Riina Sildos) ühistööna.

Eesti-Saksa-Austria koostööfilmi «Poll» stsenarist ja režissöör on baltisaksa juurtega Chris Kraus, kes on antud projektiga tegelenud juba 15 aastat. Chris Krausi puhul on tegemist tunnustatud Euroopa režissööri ja stsenaristiga, kelle eelmine film «4 minutit» oli üliedukas nii kinodes kui ka rahvusvahelistel filmifestivalidel ning sai ka 2007. aastal parima saksa filmi auhinna (German Film Award).

Film «Polli päevikud» käsitleb Eesti ajalugu – tegevus toimub Eesti ajaloo jaoks olulistel Esimese maailmasõja eelsetel aastatel Eesti külas. «Poll» on lühend Põllula mõisast, mis kuulus Chris Krausi perekonnale. Seal toimubki kogu filmi tegevus 1914. aastal.

«Polli päevikud» maalib kummitusliku pildi 20. sajandi algusaastate Saksa keisririigi ja Vene impeeriumi ristumisteele jäänud ning hukule määratud ühiskonnas valitsevatest rusuvatest meeleoludest. I maailmasõja eelõhtul jõuab 14-aastane saksa tüdruk (Paula Beer) tagasi oma koju Läänemere rannikul, kus pinged maad jagavate sakslaste, venelaste ja eestlaste vahel on jõudnud haripunkti. Samal ajal kui tüdruku morbiidne teadlasest isa (Edgar Selge) hoiab perekonda oma julma kontrolli all, ravib kirglik noor
tüdruk haavatud Eesti anarhisti (Tambet Tuisk) – alguses uudishimust ja siis trotsist, mis annab tõuke pidurdamatule ahelreaktsioonile.

Filmi Eesti esilinastus toimub Tallinna Pimedate Ööde Filmifestivali võistlusprogrammi raames ja jõuab Eesti kinolevisse detsembri lõpus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles