Taani Kuninga aeda paigutati mungakujud

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mungakuju Taani Kuninga aias
Mungakuju Taani Kuninga aias Foto: Sven Tupits

Ettevõtja Toomas Annus andis Tallinna linna kasutusse kolm skulptuuri, mis jäävad kaunistama Taani Kuninga aeda.

Taani Kuninga aia parima skulpturaalse lahenduse välja selgitamiseks korraldati 2011. aastal ideekonkurss, mille tulemusel otsustas komisjon realiseerida kaks tööd. Võidutöö «Tuli lipp»mis pajatab legendi Taani lipu ehk Dannebrogi saamisloost, avati Taani Kuninga aias 15. mail 2012. 

Teise koha saanud töö «Kolm» lõppes piduliku akordiga neljapäeva õhtul, kui linnale anti üle Taani Kuninga aeda paigaldatud kolme munga skulptuurid.  «Ootav  munk» Ambrosius paigaldati aia ringpeenart ümbritseva tee serva. «Palvetav munk» Bartholomeus leidis oma koha Lühikese jala treppidel viivast väravast all-linna poole maja seina lähedal ning «jälgiv munk» Claudius sai koha linnamüüri vanema, madalama osa rinnatisel linnamüüri ava kõrval. Kujud paigaldati maapinnast ja müüri tasapinnast 5-10 cm üles tõstetuna ehk hõljuvatena. Skulptuure täiendab valguslahendus ning infotahvel linnamüüril.

Skulptuurid on pronksist ning patineeritud tumepruuniks, nende kõrgus on 2,5 meetrit. Teoste autorid on Simson von Seakyl (kodanikunimega Aivar Simson) ning Paul Mänd.

«Skulptuure on minu hinnangul linnapildis vähe ning seetõttu on iga taiese lisandumine linnaruumi märkimist vääriv. Kolme munga puhul on eriline veel see, et idee autor ning rahastaja on eraisik. Tänan ettevõtjat selle algatuse eest ning loodan, et sellest saavad innustust teisedki,» lisas linnaosa vanem Alar Nääme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles