Finlandia laureaat hurjutas Soome valitsust

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laura Lindstedt
Laura Lindstedt Foto: Heini Lehväslaiho

Finlandia kirjanduspreemia laureaat Laura Lindstedt rooskas oma võidukõnes armutult Soome valitsust, vahendab Helsingin Sanomat.

Lindstedt ei soovinud Soomes valitsevas poliitilises situatsioonis rääkida mitte kunsti tähendusest, vaid solidaarsusest, mis paistab otsustajate ja osa rahva jaoks olevat võõras mõiste.

«Solvamine ja vägivallaga ähvardamine on normaalne kommunikatsioon,» ütles kirjanik. «Mõttetegevuse asemel on seljaajurefleksid, argumentide asemel lendavad süütepudelid. Uusliberaalide ideoloogia narratiivis pudenevad rikaste laualt palukesed vaeste suhu. Parempoolne valitsus loob rikastele maksuparadiisi. Paraku küll, maksuparadiisid ja neid soosivad võimukandjad pärsivad riike ja ühiskondi, kus inimesed on valmis töötama ühise hüve nimel.»

Lindstedt viitas oma esivanematele, kes on läbi aegade hariduse poole pürginud, kuid märkis, et praegune valitsus on haridussüsteemi lammutamas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles