Katariina Gild tähistab 20. sünnipäeva unikaalse juubelinäitusega

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna vanalinnas tegutsev seitset tarbekunstiateljeed ja 18 naiskunstnikku ühendav Katariina Gild tähistab novembrikuus oma 20. tegutsemisaastat.
Tallinna vanalinnas tegutsev seitset tarbekunstiateljeed ja 18 naiskunstnikku ühendav Katariina Gild tähistab novembrikuus oma 20. tegutsemisaastat. Foto: Katariina Gild

Tallinna vanalinnas tegutsev seitset tarbekunstiateljeed ja 18 naiskunstnikku ühendav Katariina Gild tähistab novembrikuus oma 20. tegutsemisaastat vaid nädal aega kestva eksklusiivnäitusega Püha Katariina kirikus, kus saab näha spetsiaalselt gildi juubeliks valminud autoriloomingut.

Katariina Gildi ühe asutaja ja esimese vanema, keraamik Kadri Jäätma sõnul on keskaja-hõngulises Katariina käigus tegutseva gildi aastatepikkuse edu taga avatus linnaelanikele ja väliskülalistele. «Meie kõikides ateljeedes saab nautida unikaalkunsti mitte lihtsalt tavapärases galeriimiljöös, vaid pühendunud kunstnike igapäevaseid toimetusi jälgides,» sõnas Jäätma ning lisas, et vahetus ja loominguline ehedus loob tihedama sideme ka loodava kunsti ja selle tarbija vahel. 

Oma 20. sünnipäeva tähistamiseks korraldab gild 28. novembrist kuni 6. detsembrini Püha Katariina kirikus (Vene tn 14a) Üla Koppeli kujundatud erinäituse «20 aastat käigus», kus saab näha kõikide gildi liikmete vaid selleks pidulikuks sündmuseks valminud autoriloomingut. Kunstihuvilised on oodatud 1. detsembril kell 17 Katariina kirikusse juubelinäituse pidulikule esitlusõhtule, kus on kohal kõik gildi kunstnikud. Katariina gildi ateljeesid saab juubelinädalal külastada tavapärasest kauem, kella seitsmeni õhtul. Kunstnike loomingule kehtivad neil päevil erilised juubelihinnad. Kõik juubelisündmused on külastajatele tasuta.

Katariina Gildi kuulub 18 naiskunstnikku seitsmest erinevast ateljeest. 13. sajandi paekivihoones tegutseb alates 1991. aastast Kai Koppeli ja Viivi-Ann Keerdo klaasikoda. Savikojas töötab kuus keraamikut: Ülle Rajasalu, Jarõna Ilo, Virve Kerm, Kadri Jäätma, Marit Tedrekull-Ditmann ja Jane Paadimeister. Nahakoja kunstnike Pille Kivihalli, Jane Rannamets-Heinsalu ja Eve Hintsovi käe all sünnivad unikaalsed nahkköited ja disainaksessuaarid. Ene ja Anni Lapikojas hoiavad traditsioone au sees Anni Kreem ja Ene Pars ning lapitehnikas seinatekstiile loov Maija–Liisa Kruus. Gildi ehtekoda, mis on Ülle Kõutsi ja Krista Laose töötoaks, pakub kauneid hõbedast autoriehteid. Kübarakojas valmivad Elvira Liiveri naturaalsetest materjalidest peakatted ning Liivia stuudios moekunstnik Liivia Leškini rõivakollektsioonid ja aksessuaarid.

Katariina Gildi kunstnikud on Tallinna vanalinna kauneimaks peetava tänava suutnud aastatega kujundada nii linnakodanike kui turistide lemmikpaigaks, mida on läbi aegade rõõmuga külastanud teiste hulgas näiteks presidendid Lennart Meri ja Toomas Hendrik Ilves koos oma külalistega, Norra kuninganna Sonja, Hollandi kuninganna Beatrice, Hillary Clinton ja Tarja Halonen ja paljud teised.

Igapäevase loometegevuse kõrval on Katariina Gildi kunstnike töö lahutamatuks osaks koolituste ja näituste korraldamine ning gildielu järjepidevuse hoidmine. Gildi asutajate kõrvale on nüüdseks kasvanud uus põlvkond kunstnikke, kes täna õpetavad omakorda järgmisi praktikante ja õpilasi. Lisainfot gildi kohta saab veebilehelt www.katariinagild.eu

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles