Vaata, mitu kirjanikku kandideerivad loojapalgale ja kes palgalised välja valib

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Viimasel novembrikuu päeval lõppes kirjanike palga avalduste vastuvõtmine.

Kirjanike liidu esimehe Karl Martin Sinijärve sõnul laekus eile südaöösel 52 palgalootuses saadetud avaldust, neist peaaegu pooled saadeti elektrooniliselt esmaspäeva teise poole jooksul. «See on üsna tavaline, et avalduste esitamine jääb viimasesse päeva. Tähtaeg jääb meelde ja kui kuupäev kukub, siis vaatad, et näe, see asi tuleb ära teha,» kõneles Sinijärv. Kui neil päevil peaks saabuma veel mõni füüsilisel kandjal avaldus, mille postitamise kuupäev jääb tänavuse aasta novembrisse, võetakse seegi arvesse.

Täpsemat kokkuvõtet taotlejate demograafilise profiili kohta ei ole Sinijärv veel jõudnud teha, aga nentis, et oleks põnev analüüsida, milline on vanuseline koosseis, meeste/naiste ja erinevate rahvuste vahekord. «Saatjate hulgas oli säherdusi nimesid, kellest vähemalt mina polnud seni kuulnud, aga ka väga tuntud nimesid,» ütles kirjanike liidu esimees.

Avaldusi hakkab analüüsima ja viit kolmeks aastaks kirjanikupalgale saavat autorit välja valima seitsmeliikmeline komisjon. Sellesse kuuluvad

  • Rahvusraamatukogu direktor Janne Andresoo;
  • Kirjanduse teabekeskuse juhataja Ilvi Liive;
  • Eesti lastekirjanduse keskuse direktor Triin Soone;
  • Kirjastajate liidu juht Kaidi Urmet;
  • Kirjanike liidust Karl Martin Sinijärv (esimees), Teet Kallas, Märt Väljataga.

Sinijärv ütles, et see komisjon asub nüüd kibekiiresti tööle, et ruttu välja valida need viis kirjanikku, kes järgmise aasta jaanuarist hakkavad saama kirjanikupalka. Loojapalga idee ja konkursi sellele kuulutasid 2. novembril välja kultuuriminister Indrek Saart, kunstnike liidu president Vano Allsalu ja Sinijärv. Kolme aasta jooksul viiele kirjanikule ja viiele kunstnikule makstava palga suurus on 1005 eurot kuus inimese kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles