Uus Eesti film räägib elust burgerirestoranis

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilusa väljanägemisega burger kutsub kõiki sööma.
Ilusa väljanägemisega burger kutsub kõiki sööma. Foto: McDonalds.

11. detsembril jõuavad poole peale Paavo Piigi auhinnatud näidendil põhineva eksistentsialistliku komöödia «Keti lõpp» võtted. Filmi režissöör on Priit Pääsuke, kelle jaoks on tegemist debüütmängufilmiga. Peaosades mängivad Maiken Schmidt ja Hendrik Toompere jr.

Mängufilmi «Keti lõpp» tegevus toimub tühja parkimisplatsi serval asuvas burgerirestoranis, mis toimib mudelina maailmast või Ida-Euroopast. Keset lõputult kestvat majanduskriisi inimesed, burgerirestorani külastajad - kõik justkui meeleheite piiril - tulevad ja lähevad, samal ajal kui filmi peategelane - Ettekandja (Maiken Schmidt) - selle kõige tunnistajaks on ning enesest läbi laseb. Lõpuks liituvad temaga tööd otsiv Noormees (Hendrik Toompere jr), akadeemilise maailma imelaps ja kuulus Helilooja (Tiit Lilleorg), kes mõlemad otsivad sõprust ning lähedust.

Filmiloo taustaks on üleilmne majanduslik ja hingeline madalseis. Film tõstatab küsimuse, kas ja mis õigust on meil mõista kohut inimeste üle, kes selle all kannatavad ja vahendite üle, mida nad sellest pääsemiseks kasutavad. Ühest küljest on «Keti lõpp »ehe kaasaegne Eesti materjal, teisest küljest tegeleb see universaalsete ja väga ajakohaste teemadega. Kõrvalosades näeme veel Evelin Võigemasti, Ott Aardamit, Ester Kuntut, Ilja Nartovit, Piret Krummi, Katariina Tamme, Henrik Kalmetit, Priit Piusi ja Mattias Naani.

Film valmib mikroeelarvelisena Eesti Kultuurkapitali toetuse, filmi tootjate Alexandra Filmi ja Luxfilmi, Eesti juhtivate filmitehnika rendifirmade Filmivabrik, Cineunit, 1Agentuur ja Angel Films, Leedu Vilniuse filmiklastri ja tehnikarendifirma Cineskope ning mitmete filmi meeskonnaliikmete isiklike investeeringute toel. Hetkel on veel rahastamata filmi järeltootmine, seega on «Keti lõpp»endiselt avatud toetajatele ja sponsoritele.

70 minuti pikkune mängufilm läks võttesse 5. detsembril, see on plaanis üles võtta 12 võttepäevaga ning filmi võtteperiood kestab kuni 21. detsembrini. Filmi võtted toimuvad Tallinnas, kus Peterburi Ärikvartali I korrusele on spetsiaalselt filmivõtete tarbeks loodud klaasist seintega kiirtoidurestoran Kett. Ketti on aidanud sisustada Metropol hotell, Taveco Disain, Westgroup Catering, PlayCenter, Kaupmees, Jungent ja KAFO. Toodete ja teenustega toetavad filmi valmimist veel Cramo, Dr. Hauschka, Eesti Meigikunstnike Ühenduse Meigi- ja Grimmikool, 1Partner Kinnisvara, KB Auto, Uuskasutuskeskus, Vekakommerts, Seppälä, Marks & Spencer ja mitmed teised filmisõbralikud ettevõtted.

Paavo Piigi näidend «Keti lõpp» esietendus Tallinna Linnateatris 2012. aastal ning see võitis III preemia Eesti Teatri Agentuuri 2011. aasta näidendivõistlusel, lisaks pälvis Paavo Piik “Keti lõpu” eest parima dramaturgi preemia Balti Teatri Festivalil Kaunases.

Film jõuab kinodesse 2016. aasta sügisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles