Jüri Leiten: Jänes käitus õigesti

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Leiten
Jüri Leiten Foto: SCANPIX

Eesti Kontserdi direktori Jüri Leiteni hinnangul käitus Laine Jänes õigesti, kui vallandas ERSO eelarveaugu tõttu ametist Andres Siitani.

«Silmas pidades kõiki teisi kultuuriasutusi, käitus Laine Jänes õigesti ja adekvaatselt,» rääkis Leiten Postimees.ee’le. Tema sõnul on kärped kõikides kultuuriasutustes olnud valusad, kuid kärbete puhul peab kehtima võrdse kohtlemise põhimõte. «Ma ei näe võimalust, et üks kollektiiv ei tee kärpeid ja jääb ooteasendisse, et mis nüüd juhtub ja kas lisaraha tuleb juurde,»  viitas ta ERSO-le.

Leiten lisas, et ERSO puhul oli tegemist märkimisväärse eelarveauguga, mistõttu oli Jänese sekkumine kohane. «Minu meelest on Laine Jänes käitunud sirgjooneliselt ja kui see tundub kellelegi natuke karm, siis selles muusika- ja kunstimaailmas on minu hinnangul natuke puudu karmikäelisusest. Palju energiat kulub emotsionaalsele üksteise mustamisele.»

Leiten näitlikustas, et kui rahandusminister Jürgen Ligi ei oleks Eesti riigieelarvega käitunud sama karmikäeliselt, ei oleks Eesti täna nii edukas ülemaailmsest majanduskriisist väljatulemisel.

Samuti kiitis Leiten heaks Jänese otsuse lüüa lahku ERSO, Hortus Musicus ja Eesti Rahvusmeeskoor (RAM).  Nimelt liitis ministeerium aasta algusest ERSO, Hortus Musicuse ja RAMi üheks asutuseks. Kultuuriminister Laine Jänes põhjendas reformi 1. septembrist ERSO peadirigendi kohale asunud Neeme Järvi sooviga luua Eestis korralik filharmoonia koos oma kooriga. Alates 1. juulist löödi kolm organisatsiooni aga taas lahku: Jänese sõnul seetõttu, et pärast ühendamist tekkisid inimlikud vastuolud. Leiteni hinnangul oli ühendamise plaan juba algusest peale liiga ambitsioonikas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles