Kultuuritegelased Jänest avalikult kritiseerima ei kipu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kultuuriminister Laine Jänes vallandas esmaspäeval ERSO direktori Andres Siitani, keda ta süüdistab 
ERSO eelarvesse suure augu tekitamises.
Kultuuriminister Laine Jänes vallandas esmaspäeval ERSO direktori Andres Siitani, keda ta süüdistab ERSO eelarvesse suure augu tekitamises. Foto: Peeter Langovits

Eravestluses kritiseerivad kultuurinimesed  ja loomeliitude eestkõnelejad minister Laine Jänese tegevust kultuuriministrina, kuid ametlikes kommentaarides jäädakse vaoshoituks.

Mitmetes eravestlustes kõlama jäänud mõtte sõnastab Eesti Teatriliidu esimees Ain Lutsepp, vastates küsimusele, kuidas on teatriliit rahul Laine Jänese juhitava kultuuriministeeriumi tegevusega. «Liiga nõrgalt seistakse kultuurivaldkonna huvide eest,» tõdeb Lutsepp.

Kirjanike liidu esimees Karl Martin Sinijärve vastuses peitub omajagu hinnangut ministri tööle. «Laine Jänes on väga ilus. Ma annaksin talle hääl meelel musi vasemale põsele. Muudes küsimustes olen reserveeritum.»

Täpsustust paludes vastab Sinijärv: «Isegi kui daamid ei esine kõrgeimal mõttetasemel, ei pea ma võimalikuks ega vajalikuks nende süvahoovusi halvustada. Tostap pigistan silmakese pigem kinni ja irisen Reformierakonna kui sellise üle. Tundub keskpikas perspektiivis ohtlikuma fenomenina kui see teine.»

Eesti Muuseumiühingu esinaise Piret Õunapuu sõnul on praegu kultuuriministri vahetuseks kõige ebasobivam hetk. «Kes siis teeb järgmise aasta eelarvet? Tekiks täielik kaos. Meeldib või ei meeldi, me oleme sunnitud olema tema poolt,» põhjendas Õunapuu.

Eesti Muusikafondi juht ja heliloojate liidu juhatuse liige Ülo Krigul tõdes, et head muljet ei ole see konflikt jätnud ühestki osalisest.

«Võimalik, et see on ka üks põhjusi, miks paljud muusikainimesed siiani on jätnud sõna võtmata – et end segasesse asja mitte segada,» lausus Krigul heliloojate liidu juhatuse nimel.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles