Need on 2015. aasta raamatuhitid

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eesti suurimad raamatupoeketid Rahva Raamat ja Apollo lõid kokku oma aasta müügitulemused ning reastasid kümme kõige müüduimat raamatut. Lisaks kommenteerisid kummagi kauplusteketi esindajad Eesti raamatuturu seisu ja tulevikuväljavaateid.

Tulemused on esitatud 29. detsembri seisuga, aga eeldatavasti aasta kaks viimast päeva edetabelis olulisi muudatusi ei tee.

Rahva Raamatu TOP 10  2015

  1. «Karneval ja kartulisalat» Andrus Kivirähk
  2. «Jaak Joala. Kuulsuse ahelad» Margit Kilumets
  3. «Oskar ja asjad» Andrus Kivirähk
  4. «Lumekuninganna ja igavene talv. Soenguraamat. Anna ja Elsa lemmiksoengud» Disney
  5. «Kirju» Evelin Ilves
  6. «Lindvistika ehk metsa see lingvistika» Valdur Mikita
  7. «My Little Pony. Mängi väikeste ponidega» Hasbro
  8. «Naiseks olemise kunst. Avasta naiselik vägi läbi arhetüüpide maagilise maailma» Katrin Saali Saul
  9. «Vilja teine elu» Kalle Muuli, Tiit Pruuli
  10. «See, mis ei tapa» David Lagercrantz

«Nagu Eesti suurima raamatumüüja Rahva Raamatu 2015. aasta müügitopi sajast esimesest raamatust on näha, tegid ka tänavu ilma avalike elu tegelaste elulood (nt kõikidel Joala raamatutel läks väga hästi), sh on avaliku elu tegelaste eksabikaasadel esikümnes oma kindel koht ja nad olid ka mõlemad kiired edetabelivallutajad,» kommenteeris Rahva Raamatu turundusjuht Airi Ilisson-Cruz.

Valdur Mikita äsja ilmunud raamat «Lindvistika ehk metsa see lingvistika» tõusis edetabelisse päevadega ning jääb sinna ilmselt veel pikaks ajaks. Samuti saab välja tuua täiskasvanute värviraamatute plahvatuse, tänavu ilmus palju uusi värviraamatuid ja näiteks detsembrikuu edetabelistki leiab suisa kaks täiskasvanute värviraamatut. Eraldi väärib väljatoomist ehk ka 40 aastat tagasi esimest korda ilmunud lastehitt Julius Oro «Muna», mis on aasta tabelis esimese kahekümne hulgas, jäädes napilt alla rahvusvahelisele hitile «Grey» ja Justin Petrone suve algul ilmunud raamatule «Minu Eesti 3».

2016. aasta hittide hulgas on tõenäoliselt Sofi Oksaneni viies raamat «Norma», mille ilmumist eesti keeles on oodata aasta esimeses pooles. Tõenäoliselt jätkab aasta algul head müüki Hardo Aasmäe raamat «Mõttetute riikide aabits» kuid niisamuti ka ülejäänud detsembrikuu edetabeli raamatud – st kuna seal ei ole ühtegi jõuluspetsiifilist raamatut, siis näeb aasta alguse top ilmselt üsna sarnane välja detsembriga.»

Apollo TOP 10 2015

  1. «Oskar ja asjad» Andrus Kivirähk
  2. «Karneval ja kartulisalat» Andrus Kivirähk
  3. «Minu Kennedy» Stig Rästa
  4. «Jaak Joala. Kuulsuse ahelad» Margit Kilumets
  5. «Vilja teine elu» Kalle Muuli, Tiit Pruuli
  6. «Lindvistika ehk metsa see lingvistika» Valdur Mikita
  7. «Lumekuninganna ja igavene talv. Soenguraamat. Anna ja Elsa lemmiksoengud» Disney
  8. «See, mis ei tapa» David Lagercrantz
  9. «Naiseks olemise kunst. Avasta naiselik vägi läbi arhetüüpide maagilise maailma» Katrin Saali Saul
  10. «Grey» E.L.James

«Olulisemad mõjutajad 2015. aastal oleksid võinud olla letile jõudnud Eesti Kirjanike Liidu romaanivõistluse võidutööd «Lui Vutoon» (Armin Kõomägi), «Lahustumine» (Märt Laur), «Kehade mets» (Jim Ashilevi) ja täiskasvanute värviraamatud,» ütles Apollo turundusassistent Taivi Simisker. «Eraldi tähelepanu väärib Olavi Ruitlase «Vee peal», mida on nimetatud ka uueks «Kevadeks». Edetabel kajastab aga seda, et esiplaanil on hea ja lahe lasteraamat, mille on kirjutanud Andrus Kivirähk. Eesti lugejale meeldib lugeda eestlase elust ja eestlase olemusest.

Järgmisel aastal ootame, milliseid huvitavaid teoseid ja põnevaid autoreid sõelus välja kirjastus Pilgrim kirjanduskonkurss BestSeller, mille võitjad selgusid detsembri keskel ja kas värviraamatute populaarsus jätkub. Samuti ootame põnevusega, kes eestlastest kirjutab oma elust avameelse raamatu.

Ennustame, et inimesed loevad järgmisel aastal pisuke rohkem kui nad tegid seda 2015. aastal, sest lugemine on moes.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles