Tallinn-Helsingi tunnelis toimus mõrv

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tunnel
Tunnel Foto: SCANPIX

Või kui veel ei toimunud, siis toimub niipea, kui see tunnel, mille rajamine taas päevakorda tõusis, ükskord valmis saab.

Seda meelt on Rootsi-Taani krimiseriaali «Sild» («Bron», «Boen») fännid Soomest. Mäletatavasti algas see seriaal nii, et Taanit ja Rootsit ühendaval Öresundi sillal leitakse laip. Pool ühe, pool teise riigi territooriumil. Uurima hakkavad mõlema riigi politseinikud koostöös.

Eelmise aasta lõpus fabuleeris Soome portaal YLE teemal, millised võiksid olla hüpoteetilise seriaali «Tunnel» esimesed kaadrid. Küsiti arvamust Eesti ja Soome tuntud inimeselt. Nii nad arvasid.

Foto: Repro

Rein Raud, kirjanik ja õppejõud

Esimeses Helsingist Tallinna väljuvas rongis tähistatakse tunneli avamist. Pidutuju on pilvedes, kui korraga leitakse rongi WCst surnud mees. Selgib, et laip kuulub tunneli turvasüsteemide eest vastutavale insenerile. Mõni aeg tagasi nähti, kuidas ta närvilisena ja segaduses üritas saada jutule rongis reisivate kõrgete riigiametnikega. Arsti sõnul on tegemist südamerabandusega. Aga kui selgub, et inseneri arvutist on kadunud tähtsad joonised, hakatakse kahtlustama midagi hullemat. Juhtumit määratakse uurima türgi päritolu Soome naispolitseinik Ayșe ja eestivenelane Igor. Ainus, mis neid ühendab, on vilets inglise keele oskus.

Foto: Repro

Katja Kettu, kirjanik. Kirjutanud Estonia hukust pajatava raamatu «Keevitaja,» elanud ja töötanud Eestis.

Ülo Jaanits on Tallinna kunstiakadeemia professor, kes leitakse Helsingist mõrvatuna. Laip on Lapinlahdekatul asuvas väikeses Suitusjuustupoes. Süütu poekese tagaruumist avastatakse lahtimurtud soomuskirst, mis sisaldab plutoonium12 jälgi.

Liia Kirves on rahvusvahelisi kuritegusid uuriva keskkriminaalpolitsei rühma noorim liige. Ootamatult määratakse ta kuritegu uurima. Liia on hämmeldunud. On siin tegemist inimeste salakaubaveoga? Või millegi veel suuremaga? Ja kuidas puutub sellesse kõigesse Liia endine armastatu, keskkonna-aktivist Reko Rasmussen, kes ilmub kui nõiaväel igale poole, kus midagi juhtub?

Foto: Repro

Asko Künnap, luuletaja ja disainer

Tunnel on lõpuks valmis! Peaministrid, majandusnõunikud ja muud asjapulgad peavad kõnesid. Õhus hõljub rahvusromantikat, äriutoopiat ja lisanduvast konkurentsist tulenevat ahistust. Sajandi kuumalaine. Kaks Eesti venda, kelle perekonnanimi sobivasti Sild, kohtuvad üle mitme aasta. Üks on kuulus luuletaja ja õppejõud, teine arhitekt ja veinigurmaan. Vennad vaatavad Linnahalli katuselt tunneli avamist, rüüpavad veini ja meenutavad, kuidas nad kauboi-kapitalismi ajal Soome restoranidele salaviina müüsid ja saadud raha eest esimese korraliku stereosüsteemi ostsid.

Sünnib Idee! Ennenägematult võimas alkoholi salavedu läbi tunneli. Nüüd, kui poisid on suured, kuulsad ja laitmatu mainega, peab uus kuritegu olema võimsam, kui kunagi varem. Kambaga liitub vanema venna endine Soome kallike Susanna Susi, kes on nüüd konservatiivse Soome poliitiku abikaasa ja vajaks ellu väheke särinat. Liitub ka noorema venna vana soomlasest kamraad Kivipää – perfomance-tantsija ja fotograaf, kes on lõpuks naise võtnud ja elab Tallinnas.

Aga vat, Kivipää Eesti naine Helen töötab politseis ja just tema määratakse uurima tunneli-salakaubandust. Soome poolel on tema partner kolonel Peruskallio. Viimane on samas ka noorema venna isa, kelle ta eostas siis, kui oli Soome kaitsepolitsei noore ohvitserina elektrikuna esinedes Viru hotelli ehitamas – aga tegelikult KGB tehnikaga tutvumas.

Ees ootab kuum suvi, aga õnneks on meil jahe tunnel, mille kohal Soome laht ja Vene allveelaevad, all aga kaablid ja betoonkingades tunnistajad. Ei soovita vaadata lastel, kaunishingedel, armsatest vanatädidest rääkimata.

Foto: Repro

Anna Laine, Viro instituudi värske projektijuht

Tegemist oleks «Kaardimaja» tüüpi poliitilise põnevikuga. Kaks linna, kaks poliitilist kultuuri, korruptsioon, kuritegevus, linnapeade avalikud kohtumised, mille taustal sahkerdavad lobbistid… Kokku saavad Tallinna sadama ja Talvivaara kaevanduskompanii korruptsioonimeistrid. Suured rahad, palju kirgi, poliitilised mängud ja kaksiklinna erinev asjaajamiskultuur. Peaosades lobbistid, asja uurivad ajakirjanikud, poliitikud. Pealkirjaks vaid «Tunnel». Lõpuks paistab tunneli lõpus valgus…

Foto: Repro

Indrek Hargla, kirjanik

Tunneliehitus läheb lahti. Kas puurijate meeskonda, üks Tallinnast, teine Helsingist alustavad tööd ja peavad kohtuma Soome lahe keskel. Korraga eestlased katkestavad töö, sest neli puurimeeskonna liiget märkavad midagi kummalist. Nad kutsuvad abi. Esimesena jõuab sündmuspaigale Soome pääserühm. Vigastatud ja põletushaavadega mehed viiakse Helsingi haiglasse. Levib kuulujutt, et neid mürgitas tunneli puurimisel vabanenud gaas. Tunnelit ehitav rahvusvaheline firma annab välja pressiteate: «Toimus vähetähtis õnnetus, mitte midagi tõsist. Puurimismeeskond on mõni aeg karantiinis ja siis saadetakse nad koju.»

Ühe puurija sõbranna Anneli sõidab Helsingisse ja külastab haiglat. Otsekoheseid vastuseid ta oma küsimustele ei saa. Või siis arstidel pole aimugi, milles on küsimus. Haiglas kohtub ta Soome ajakirjaniku Erkkoga, kes soovib samuti tõe välja selgitada. Uudistes teatakse, et Põhja-Soomes on toimunud õnnetus. Veoauto sattus avariisse ja põles ära. Politsei leidis nelja noore mehe söestunud laibad. Kui Anneli ja Erkko põhja asja uurima suunduvad, märkavad nad jälitajaid.

Hea lugeja! Kui siiamaani välja jõudsid, kuula veel ansambli JMKE nägemust tunnelist - «Eesti-Soome toru» - ja avalda kommentaarides oma rahvusvahelise krimisarja sünopsis!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles