Muusikatudengid: ERSO skandaal mõjutab ka tulevasi artiste

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann

Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia Üliõpilasesinduse hinnangul mõjutab ERSO ümber lahvatanud skandaal halvasti ka kasvavat artistide põlvkonda.

«Peame sügavalt kahetsusväärseks kujunenud situatsiooni Eesti kultuurimaastikul, kus rahvuskultuuri lipulaeva ERSO muusikud kannatavad kõrgema taseme möödarääkimiste ja demagoogia pärast,» kirjutas üliõpilasesindus Postimees.ee´le.

«Orkestrandid, rääkimata Andres Siitanist endast, ei ole isegi näinud minister Jänese algatusel kokku kutsutud väidetavalt sõltumatu komisjoni koostatud dokumenti, mille alusel ERSO endine direktor eelmisel esmaspäeval vallandati. Selline teguviis on ebakorrektne ning õõnestab usaldust kultuuriministeeriumi kui riikliku institutsiooni vastu.»

Üliõpilaste hinnangul on kurb vaadata, kuidas tekkinud segaduses kutsuvad tippmuusikud üksteist üles rääkima teemadel, millest keegi neist ei ole piisavalt informeeritud ning omavahel inetult tülli lähevad.

Nõnda langeb tudengite sõnul kogu Eesti muusikutepere töömeeleolu, aga seda ei tohiks lasta juhtuda, sest juba praegu lähevad andekamad välismaale parematesse tingimustesse tööle, kuigi südames sooviksid kodumaa kollektiivides oma kultuuri arendada.

«Nõutuks teeb ka, et eelmisest, vaid aasta eest toimunud sarnasest juhtumist Tallinna Kammerorkestriga, mida helilooja Arvo Pärt nimetas kultuurigenotsiidiks, ei ole õpitud - formaalsuste paikaloksumine ja kaadrivahetus ei pane lagunenud ja värskelt ümberformeerunud kollektiivi paremini kõlama,» leidsid üliõpilased.

Nende arvates ei saa mingil juhul heaks kiita ka omavahelise kirjavahetuse avalikustamist meedias - selliste lekete negatiivsest mõjust on nende sõnul näide Eesti Etendusasutuste Liidu juhatuse hiljutise ümberformeerumise näol. Samuti on tudengite hinnangul kahetsusväärne konfidentsiaalsete lepingute sisu, sh palgaandmete leke.

«Kutsume konflikti kõiki osapooli üles avatud diskussioonile siira tahtmisega olukorda parandada kõigi poolte täie informeerituse juures. Kui praegune olukord jätkub, mõjutab see negatiivselt kasvavat artistide põlvkonda, millele juhiti tähelepanu ka ERSO orkestrantide avalikus kirjas, ning sellised tendentsid saavad rahvuskultuuri jaoks vaid halvasti lõppeda,» leidsid üliõpilased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles