Kiek in de Kökki astuvad sisse Jaapani sõdalased

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani turvis
Jaapani turvis Foto: näitus «Sõdalase tee. Jaapani võitluskunstide ajalugu»

4. veebruaril avatakse Kiek in de Kökis näitus «Sõdalase tee. Jaapani võitluskunstide ajalugu».

Näitus pakub harukordse võimaluse heita pilk tõusva päikese maa samuraikultuurile ning selle peegeldustele tänapäeva võitluskunstides. Väljapanek koosneb kahest osast – esimeses eksponeeritakse ajalooliste relvade (vibude, noolte, turviste, kiivrite jm) originaale ja koopiaid ning tutvustatakse Jaapani võitluskunstide kujunemislugu 8.–19. sajandini.

Näituse teine osa jutustab sellest, kuidas sõdalaste klassi võitlustehnikatest (bujutsu) kujunesid tänapäeva võitluskunstid (budō), mille eesmärk on eelkõige harrastajate keha ja vaimu arendamine.

Rändnäituse «Sõdalase tee» on koostanud Jaapani Sihtasutus koostöös üheksa võitlusalade liiduga, pidades silmas suurt huvi, mis valitseb kogu maailmas jaapani võitluskunstide (budō) vastu. Esmakordselt esitleti seda Los Angeleses, hiljem on seda näidatud Pariisis, Torontos, Moskvas, Bangkokis, Helsingis ja mujal. Näituse toomist Eesti publiku ette toetas Jaapani Suursaatkond.

Näitusega kaasneb loenguprogramm Kiek in de Kökis (Komandandi tee 2), milles esinevad Jaapani kultuuriloo asjatundjad:

  • 13. veebruar kell 16.00: relvaspetsialist Valdek Laur «Jaapani mõõga kujunemislugu ja selle mõju sõdalaskultuuri arengule»
  • 20. veebruar kell 14.00: japanoloog Maret Nukke «Bushido – Jaapani sõdalaste aukoodeks»
  • 5. märts kell 14.00: japanoloog Maret Nukke «Jaapan – müüdid ja tegelikkus»
  • 12. märts kell 14.00: japanoloog Alari Allik «Naissõdalased jaapani keskaegsetes sõjalugudes»
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles