Kaks Eesti mängufilmi said tootmistoetust – kokku 850 000 eurot

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rain Tolk ja Roman Baskin filmis «Minu näoga onu».
Rain Tolk ja Roman Baskin filmis «Minu näoga onu». Foto: Kaader filmist

Eesti Filmi Instituut eraldas 12. jaanuaril 2016 toetused kahe uue kodumaise mängufilmi tegemiseks. Tootmist alustavad Jaak Kilmi «Sangarid idast» ning Katrin ja Andres Maimiku «Minu näoga onu».

Režissöör Jaak Kilmi seiklusfilm «Sangarid idast» käsitleb kompleksivabalt ja hoogsalt vabaduse ja valikute erisusi Nõukogude Eestis ja läänes. Tõestisündinud loost inspireeritud stsenaarium räägib eesti poistest, kes põgenesid kaheksakümnendatel aastatel Eestist Soome kaudu Rootsi. Nad võeti Rootsis vastu kui kangelased, kes murdsid kummipaadiga läbi raudse eesriide, kuid kiire edu asemel ootasid poisse läänemaailmas uued ja arusaamatud kapitalismireeglid.

Peagi valiti ohtlik ja meeletu tee, mis viis sealset ühiskonda šokeerinud relvastatud röövideni. Hiljutised sangarid muutusid kiiresti lindpriideks. Vaatamata minevikust ajendatud loole on tegemist fiktsiooniga, mis ei järgi dokumentaalselt tegelikke sündmuseid ja tegelaskujusid. Film viitab ka tänapäevale, lahates lustlikus võtmes nii pagulasteemat kui ka kapitalistliku ühiskonnaga kohanemist laiemalt.

Filmi stsenarist on Martin Algus ja produtsent Kristian Taska. Peaosadesse on planeeritud Rauno Polman ja Kristjan Lüüs. Tegemist on Eesti-Soome-Rootsi-Läti koostööfilmiga, mida toodab Taska Film. Projekti eelarve on 1,1 miljonit eurot, Eesti Filmi Instituut toetab projekti kokku 475 085 euroga. Filmi võtted toimuvad selle aasta suvel ning see jõuab kinoekraanidele 2017. aasta alguses.

Stsenarist-režissööride Katrin Maimiku ja Andres Maimiku teine täispikk mängufilm  «Minu näoga onu» on komöödia elementidega draama, mis avab andestamise teemat läbi põlvkondade vaheliste keeruliste suhete. Lahutusjärgses kriisis Hugo närvid tõmmatakse viimse vindini pingule, kui tal tuleb hakata hoolt kandma oma kiusliku loomuga isa Raivo eest, kes usub, et on kohe suremas. Siis aga ilmub silmapiirile atraktiivne psühhoterapeut Marian, kes ei jäta ükskõikseks ei poega ega isa. Tõelise läheduse saavutamiseks peavad  mõlemad mehed läbi tegema emotsionaalse vene ruleti.  

Filmi produtsent on Maie Rosmann-Lill ning peaosi kehastavad Rain Tolk ja Roman Baskin. Filmi toodab stuudio Kuukulgur Film. Projekti eelarve on 550 000 eurot, Eesti Filmi Instituudi toetus  on kokku 374 400 eurot. Filmi võtted toimuvad erinevatel aastaaegadel 2016. aastal ning film jõuab vaatajate ette kevadel 2017.

Eesti Filmi Instituudi mängufilmitoetuste eelarve 2016. aastal on 1 315 000 eurot. Sellel aastal toimub veel teinegi tootmistaotluste voor, mille tulemused selguvad 21. juunil. Koostöös Kultuurkapitaliga jätkatakse ka mikroeelarveliste mängufilmide konkurssi. Projektide esitamise tähtpäev on 15. märts, kaks võidufilmi valitakse välja 15. aprillil. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles