Võida väärt Eesti kirjandust

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamatuloosimine
Raamatuloosimine Foto: PM kollaaž

Postimehe koostööpartner Apollo selgitab välja, millised on parimad 2015. aastal ilmunud Eesti autorite raamatud. Postimees toetab seda ettevõtmist ja loosib omalt poolt välja neli väärt raamatut:

  • Stig Rästa «Minu Kennedy»
  • Olavi Ruitlane «Vee peal»
  • Valdur Mikita «Lindvistika ehk metsa see lingvistika»
  • Andrus Kivirähk «Oskar ja asjad»

Loosimises osalemiseks tee nii: kõigepealt täida Apollo kodulehel ankeet ja märgi ära, millised on sinu meelest Eesti eelmise aasta parimad raamatud. Seda saab teha siin.

Siis saada e-kiri sellel aadressil ja kirjuta, kes on sinu meelest läbi aegade Eesti parim kirjanik ja miks. Tähelepanu! E-kirja teemareale peab olema märgitud: «minu lemmikkirjanik», muidu ei osale kiri loosimisel.

Kokku neli raamatut, neli võitjat. Loosimine toimub 24. jaanuaril kell 22.00. Võitjate nimed teatame Postimehe veebis, toimetus võtab nendega ühendust.

Foto: promo

Stig Rästa «Minu Kennedy»

Kirjutan sulle esimest korda. Ma ei tea su vanust, tausta ega konditsiooni, aga tunnen, et pean sulle kõigepealt selgitama, mida sa oma käte vahel hoiad. Kuigi ma räägin selles raamatus oma elust, ei pea ma seda siiski elulooraamatuks. Eesti raamatupoodide riiulitel on küllaga erinevate inimeste elulugusid, sest põhjamaist ja kinnist eestlast huvitab kõige rohkem ikka teiste elus toimuv. Neid raamatuid lugedes saab hea juhul teada, et kellelgi teisel läheb samamoodi kui lugejal, ja paremal juhul läheb tal hulleminigi. Sellisel juhul saabub hinge rahulolukübemeke. Vähemalt minule mõjuvad teiste halvad uudised just niimoodi. Mõtlen, et kurat, mul pole häda kedagi, vaata Clintonit või Kennedyt.

Foto: Za/um

Olavi Ruitlane «Vee peal»

Olavi Ruitlase neljas proosaraamat. Võru päritolu kirjamehe teine raamat, 2005. aastal avaldatud «Kroonu» pälvis mitmeid kirjandusauhindu, ta 2009. aastal ilmunud romaanist «Naine» kujunes bestseller. Nüüd tuleb Ruitlane oma lapsepõlvelugu rääkiva, südamliku ja samas õudusjudinaid tekitava jutustusega. Raamatus «Vee peal» kirjeldatud sündmused leiavad aset Võru linnas aastatel 1981-1982. Ajastutruud elupildid, tollane reaalsus ja peategelase põgenemised selle eest kalavetele kõnetavad ilmselgelt ka praegu. Piirid inimlikkuse ja ebainimlikkuse vahel on haprad, heatahtlikkusest võib teisipidi saada koorem.

Kirjandusteadlane Taive Särg on naljatanud, et tegu on uue «Kevadega». Eks jah, Liblesidki ole siin juba paar-kolm tükki.

Foto: Raamat

Valdur Mikita «Lindvistika ehk metsa see lingvistika»

Lindvistika (ehk metsa see lingvistika) on raamat eesti rahva päikselisemast poolest, siinsete inimeste pöörastest uskumustest, omapärasest loodustunnetusest ja maagilisest kodutundest. Eestlane on omamoodi koduigatsuse maailmameister. Nende lummavate nähtuste seletamiseks on sündinud hulk isevärki hüpoteese, millesse uskumine on teraapilise iseloomuga.

Foto: Film Distribution

Andrus Kivirähk «Oskar ja asjad»

Oskar saadetakse suveks maale vanaema juurde. Esialgu on tal seal väga igav ja kõik tundub kuidagi võõras ja harjumatu. Siis aga avastab Oskar põneva nipi, mille abil ta leiab endale suure hulga sõpru. Ja elu läheb ühekorraga väga huvitavaks...

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles