Indrek Saar: «Mu süü on jälk!»

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Saar
Indrek Saar Foto: Internet

«Mu süü on jälk, ta lehkab taevani. Tal lasub iidseim kõigist needustest – oo vennatapp!» Nende sõnadega juhatas kultuuriminister Indrek Saar esmaspäeval draamateatris sisse Shakespeare’i aasta.

Kui teised osalised (Briti suursaadik Chris Holtby, draamateatri juht Rein Oja, riigikogu saadik ja teatriliidu esimees Ain Lutsepp) kandsid ette endale hingelähedase osa suure inglase loomingust, siis Saar piirdus vaid Claudiuse kuulsa monoloogi esimeste värssidega. Saar mängis Claudiust 2013. aastal Rakvere teatris lavale toodud Roman Baskini lavastuses «Hamlet» (nimiosas Üllar Saaremäe).

«Tänasel päeval võiks teatrist päris kultuuriminister niimoodi lõpetada oma iga tööpäeva,» rääkis Saar. «Üldine arusaam poliitikas toimuvast ütleb, et poliitiku kõige suurem konkurent on tema lähim kaasvõitleja, tema kolleeg, tema vend. Nii võikski oma tööpäeva lõpetada iga edasipüüdlik poliitik. Seda, kuidas asi tegelikult on, saate te hinnata ise.»

«Shakespeare’i tekst elab juba enam kui 400 aastat, seda olen mina saanud kogeda sellesama Claudiuse monoloogi kaudu, mida olen tänases ametis korduvalt tsiteerides, parafraseerides. Olen vanameistrile selle eest tänulik!» ütles kultuuriminister.

2016. aastal täitub Shakespeare'i 400. surma-aastapäev ning selle raames on terve 2016. aasta jooksul ka Eestis ka suur hulk üritusi, mis pööravad sõnameistrile tähelepanu. Ainuüksi sel suvel lavastatakse «Suveöö unenägu» kolmes Eesti teatris, nende hulgas NO99 ja NUKU. Rahvusvaheline Shakespeare'i aasta tähistamine toimub Briti nõukogu eestvõttel. Rahvusvahelise programmiga tutvuda ja tähistamises ise kaasa lüüa veebilehel http://www.shakespearelives.org/.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles