Mari Kalkun on esimese eestlasena nomineeritud Soome muusikaauhinnale

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mari Kalkun
Mari Kalkun Foto: Rait Pihlap

Mari Kalkun ja tema  ansambel Runorun on nomineeritud Soome muusikaauhindade jagamisel  aasta etnomuusika albumi tiitlile ehk Etno Emmale albumiga «Tii ilo». 

Lisaks Kalkuni rahvusvahelisele Eesti/Soome/Austraalia bändile on etnomuusika kategoorias nominentideks Soome pärimusmuusika raskekahurvägi:  Kimmo Pohjonen, Anne-Mari Kivimäki, Pekko Käppi ning Sväng.  Soome muusikaauhindu jagatakse alates 1983. aastast ning see on teadaolevalt esimene kord, kus nominendiks on nimetatud eestlane.

«Nominatsioon Soomes on väga võimas üllatus. Soomes on meie bändil ja muusikal läinud tõusvas joones ja eelmise aasta jooksul oleme saanud plaadiarvustused kõigis võimalikes kirjutava meedia kanalites, kuid saada nii suure äramärkimise ja omaksvõtu osaliseks on tõeliselt ootamatu,» märgib Kalkun.  Võitjad kuulutatakse välja 11. märtsil toimuval  gaalal Espoo Metro Areenas, mida kannab üle Soome televisioon.  Mari Kalkun & Runoruni plaat «Tii ilo» on nominent ka Eesti muusikaauhindadel Etno/Folk/Rahvalik albumite hulgas.

Mari Kalkun & Runoruni plaadi andis 2015. aastal välja mainekas Soome plaadifirmal Rockadillo Records, kelle artistide hulka kuuluvad RinneRadio, Kimmo Pohjonen, Wimme jpt. „Tii ilo“ salvestati Viljandimaa metsade keskel ning albumi sünniprotsessi juures olid kaastegevad nii eestlased kui soomlased, lisaks bändi austraallasest kontrabassimängija. Rahvusvahelist mõõdet  on plaat kogunud pärast ilmumist mujalgi: sügisel 2015 ilmus album Jaapanis, kevad 2016 lubab plaadil jõuda Inglise ja Kesk-Euroopa muusikaturule.

Mari Kalkun & Runoruni album «Tii ilo» tähistab teel olemist. Ammutades jõudu regilauludest, eesti luulest ja läänemeresoomerahvaste muusikast, kasvab «Tii ilo» tasastest helimaastikest välja häälte ja pillikeelte metsik orkester.  Albumil kõlavad võro, seto, muhu, kihnu ja eesti keel ning nende vähetuntud lähisugulased vadja ja liivi keel. Kuigi bänd on vaid neljaliikmeline, paistavad kõik ansambli liikmed silma oma mitmekülgse pillivaldamise, traditsioonitundmise ja suure fantaasia poolest.

 Ansambel soovib omalt poolt palavalt tänada kõiki neid, kes plaadi sünnile kaasa aitasid, eriti Eesti Instituuti, Kultuurkapitali, FennoUgria Hõimurahvaste programmi, Eesti Rahvaluule Arhiivi ja Koneen Säätiöt toetuse eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles