Välisekspert ERSO tülist: ka USA orkestrid on kriisis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sorbonne’i ülikooli professor ning Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia õppejõud Kevin Kleinmann.
Sorbonne’i ülikooli professor ning Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia õppejõud Kevin Kleinmann. Foto: Liis Treimann

ERSO rahaasjade ümber puhkenud tüli jälginud Kevin Kleinmann, plaadifirma Finlandia Records (hiljem Warner Classics) asutaja Kevin Kleinmanni sõnul on rahaprobleemid ka USA orkestritel.

Tema sõnul on USA mudel küll meie omast teistsugune, sest sealsed orkestrid püsivad eratoetusel, kuid nii mõndagi Ameerika kollektiivi ootab lähiajal üsna rõõmutu lõpp.

«Näiteks Detroiti sümfooniaorkester, kus ka Järvi mõne aja eest peadirigendina tegutses, streigib juba üle kahe kuu (põhjuseks muusikute palgakärbe üle 30 protsendi – toim), ees ootamas pankrot ja laialiminek – tegemist on pea sada aastat vana kollektiiviga, mis elanud üle kaks maailmasõda ning suure majanduskriisi,» rääkis Kleinmann intervjuus Postimehele.

«Miks siis nüüd lood nii hullud on? Sest raha lihtsalt pole!»

Milwaukee sümfooniaorkester on sisuliselt pankrotis (palgakärbe ja palgata puhkused), Baltimore’i sümfooniaorkester seisab samuti pankroti äärel (koondamised ning pankrotist on teatanud Baltimore’i ooper) ning Philadelphia sümfooniaorkester, üks USA prestiižikamaid kollektiive, tegi mängijatele ettepaneku 30-protsendilideks palgalanguseks.

Oma eelarvet tõmbavad kokku ka pea kõik Euroopa riigid, mistap tabavad kärped Kleinmanni sõnul kindlasti valusalt ka kultuurivaldkonda näiteks Suurbritannias ja mujalgi, nii et Eesti olukorda tuleb tema sõnul vaadelda tingimata globaalses kontekstis.

«Eesti rahvusorkestrit peetakse üleval maksumaksja rahaga ning demokraatliku riigi ülesanne, iseäranis raskes majandussituatsioonis, on iga paigutatud krooni kaks korda näppude vahel veeretada, muidu oleme peagi Iirimaa või Kreekaga sarnases olukorras. Praegune olukord nõuab riigilt suurt vastutustundlikkust maksumaksja rahaga ümberkäimisel ja erandeid siin teha ei tohi. »

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles