Muuseumirott püsinäituse eest läks Tervishoiumuuseumi

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervishoiumuuseumi püsinäitus „Avameelselt sinu kehast“
Tervishoiumuuseumi püsinäitus „Avameelselt sinu kehast“ Foto: Andres Teiss

Reedel jagati Haapsalus Eesti muuseumide aastakonverentsil traditsioonilisi muuseumiauhindu.

«Sel aastal laekus rekordiline taotluste arv auhindadele – kokku 108, mis näitab, et 2015. aasta on olnud muuseumimaailmas eriti rikas ja sündmusi on korraldatud tõepoolest palju,» ütles kultuuriministeeriumi muuseuminõunik Mirjam Rääbis.

Üks ihaldatuimaid auhindu, püsinäituse Muuseumirott läks Eesti Tervishoiu Muuseumile, kus 2015. aastal valmis ekspositsioon inimese anatoomiast «Avameelselt sinu kehast».

«Kahtlemata on tervis teema, mis köidab inimesi ja Tervishoiumuuseumi on tehtud juba rida aastaid,» kommenteeris näituste komisjoni esimees Ants Leemets, SA Virumaa Muuseumid juhatuse liige. «See püsinäitus on terviklik, sel tasemel polnud konkurenti. Komisjon oli oma otsuses üksmeelne. Tänapäeva muusemis ei piisa ainult nägemisest, külastaja peab ka kuulma, katsuma ja eeskätt mõistma. Tervishoiumuuseum on pidevas arengus. Eesti muuseumi üks põhilisi hädasid on see, et tehakse midagi valmis ja nii jääbki, aga alati on tähtis end igal aastal arendada, isegi siis, kui raha vähe on.»

«Tervishoiumuuseumis on väga hästi tehtud ka ekspositsiooniga seotud kaubanduse pool, mida me muuseumi puhul väga hindame. Me oleme ju tarbimisühiskond. Püsinäitusi Eestis väga palju ei sünni ja konkursile neid palju ei tule, sest püsinäituse loomiseks on vaja ruumi ja raha. Aga järgmisel aastal tuleb suur asi, Eesti rahva muuseumi uus püsiekspositsioon,» märkis Leemets.

Muuseumide aastaauhindade 2015 laureaadid:

Foto: Jaanus Heinla

Konserveerimistöö auhinna pälvis Ruth Paas SA Eesti Vabaõhumuuseum konserveerimis- ja digiteerimiskeskus Kanutist Eesti Kunstimuuseumi lehvikute konserveerimise eest. Aastatel 2004-2015 konserveeriti 23 lehvikut.

Foto: Jaan Künnap

2015. aasta parima koguhoidja tiitli said Kristiina Hiiesalu, Anne Ruussaar, Ene Heimvell, Merike Neidorp Tallinna Linnamuuseumist. Projektiga „Keraamikakogu fajansi ja portselani avahoidla“ avati Tallinna Linnamuuseumi peahoone keldris uut tüüpi ekspositsioonipind – avatud keraamikahoidla, kus on hoiustatud ligi 2000 portselan- ja fajansseset Eestist, Euroopast, Hiinast ja Jaapanist. Lisaks on ajutise näitusena eksponeeritud koobaltmaalingutega ahjukahlid ja Madalmaadest pärit keraamilised seinaplaadid.

Foto: Margus Muld

Parimaks muinsuskaitsjaks muuseumis tunnistati Tõnu Sepp Saaremaa Muuseumist. Projekt “Kuressaare kindluse kui turismiobjekti arendamine” oli suunatud muuseumi välisilme parandamisele ja püsinäituste uuendamisele, aga ka kindluse ehitusajaloo uurimisele põhiliselt arheoloogiliste kaevamiste kaudu. Projekti põhitegevuseks oli kindluse bastionaalse vööndi restaureerimine/konserveerimine, mis kestis kokku kuus aastat. Tõnu Sepp oli restaureerimistööde sisuline juht ja ühtlasi muinsuskaitse järelevalve teostaja.

Foto: Puuetega inimesed kunstimuuseumides“ koos skulptuuriprogrammiga „Käegakatsutavad kangelased“

Aasta muuseumihariduse edendaja on Jane Meresmaa-Roos Eesti Kunstimuuseumist koolituskavaga «Kunst kõnetab kõiki. Puuetega inimesed kunstimuuseumides». See oli suunatud muuseumi- ja haridustöötajatele, olles suunatud muuseumide muutumisele kättesaadavamaks kõigile inimestele. Koolitus käsitles nägemis-, kuulmis- ja intellektipuudega muuseumikülastajat ning andis osalejatele vajalikud teadmised ja praktilised oskused, mida muuseumitöös nii näituste koostamisel, kui ka haridusprogrammide loomisel ning läbiviimisel rakendada.

Teadusauhindu jagatakse kahes kategoorias, trükiste ja ürituste eest.

Foto: Repro

Parima teadustrükise 2015. aastal koostas Tiina Jürgeni Viljandi Muuseumist. Trükis «Mulgi rahvarõivad» peatoimetaja on Ave Matsin, väljaandjad on Viljandi Muuseum ja Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia. Trükis näitab Mulgi traditsioonilise rõivastuse muutust ja arengut ajas ning seob seda võimalikult palju konkreetsete inimeste, paikade ja lugudega.

Foto: Maarin Ektermann

Parima teadusürituse korraldas Eesti Kunstimuuseum, kus Anu Allase juhtimisel toimus Kumu kunstimuuseumi sügiskonverents «Jagatud praktikad: kunstiliikide põimumised sotsialistliku Ida-Euroopa kultuuris», mis oli pühendatud Teise maailma sõja järgsele kunstile Ida-Euroopa kontekstis.

Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Aasta parima turundustöö tegi Muuseumiöö korraldusmeeskond, koosseisus Külli Lupkin, Laura Kipper, Triin Männik, Margus Palu. Muuseumiööl avavad muuseumid ja teised mäluasutused üle Eesti oma uksed tavapärasest hilisemal ajal ja tasuta, et tähistada üleeuroopalist muuseumiööd. Sündmust korraldavad Eesti Muuseumiühing ning ICOM Eesti ning osalevad muuseumid, kelle koostööd koordineerib muuseumiühingu poolt valitud öö toimkond. 2015. aasta muuseumiöö lõi kõikide aegade publikurekordi, tuues ühel õhtul viie tunni jooksul muuseumidesse üle Eesti 110 000 inimest.

Foto: Eesti Vabaõhumuuseum

Muuseumiarendaja 2015 auhinna pälvis SA Eesti Vabaõhumuuseum projektiga «SA Eesti Vabaõhumuuseumi setu ja peipsivene teema külastuskeskuse ja parklate ehitus». Selle eestvedajateks olid Merike Lang ja Jaak Kõiva. SA Eesti Vabaõhumuuseumi uute setu ja peipsivene hoonete rajamisega lisandus atraktiivne külastusobjekt ning see oli oluline samm ekspositsiooni uuendamise.

Foto: Loodusloomuuseum

2015. aasta parim näitus on Eesti Loodusmuuseumi «Öised tiivulised», mille loomisesse panustasid Anne-Ly Nurmõtalo, Aare Lindt ja Evelin Reimand. Näituse kujundas Pult OÜ. Näitus tutvustas ööliblikate ja kakkude salapärast maailma. Lisaks anti näituse väljapanekuga ülevaate ööliblikate ja kakkude eluviisist, elupaikadest, toitumisest, kehaehitusest, arengust, ökoloogilistest iseärasustest, käitumise eripäradest jms.

Foto: Andres Teiss

Parim püsinäituse tegi SA Eesti Tervishoiu Muuseum, kus 2015. aastal valmis ekspositsioon inimese anatoomiast «Avameelselt sinu kehast». Selle kuraator on Ülle Kask, kujundasid Liis Lindvere, Raili Paling, Kadri Kaldam, Indrek Mikk (KOKO Arhitektid OÜ), graafilise kujunduse tegid Marko Ausma ja Maris Kaskmann, projektijuht oli Teele Siig (PG), meeskonda kuulusid veel Kärt Mikli, Margus Jurkatam ja Kalju Paju. Püsinäituse eesmärk on tutvustada inimese anatoomiat, füsioloogiat, tervishoidu ja üldisemalt meditsiinivaldkonda.

Eripreemiad:

EASi turismiarenduskeskus tunnustab juba viiendat aastat muuseumi, mis lisaks oma põhitegevusele panustab ka turistisõbralikkusele ja klienditeekonna mugavusele ning arvestab ekspositsioonide tegemisel ja sündmuste korraldamisel oma sihtgruppide, sh välisturistidega.

2015. aasta tegevuste eest tunnustab turismiarenduskeskus SA Eesti Vabaõhumuuseumi. EASi turismiarenduskeskuse direktor Tarmo Mutso: «Eesti muuseumid on teinud tublit tööd selle nimel, et neid kui muuseume teataks. Ent lisaks sellele on muuseumidel aina suurem roll Eesti tutvustamisel välisturistidele. SA Eesti Vabaõhumuuseumi näol saame Eestit külastavatele välisturistidele anda kiirkorras emotsionaalse ja huvitava ülevaate Eesti ajaloost ning teha seda atraktiivsel ja põneval kujul.» Lisaks toob Mutso esile muuseumi pidevad arendustegevused ja hea koostöö teiste turismiettevõtjatega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles