Ka klassikaline ballett on nüüd kinos

Tiit Tuumalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estonia teater.
Estonia teater. Foto: Peeter Langovits

Peagi, juba 19. detsembril juhtub selline harukordne lugu, et Tallinna publiku ette jõuab korraga kaks igihaljast «Pähklipurejat», üks Estonia teatris ja teine kokakoolakino ekraanil.

Üks Eesti Rahvusballeti ja teine Moskva Suure Teatri esituses. Üks Ben Stevensoni ja teine Juri Gri­gorovitši versioonis. Võimalus on tõmmata paralleele ja võrrelda, kui kaugel teineteisest ollakse.

Sellise olukorra teeb võimalikuks kinode digitaliseerimine, mis on juba toonud siinsetele ekraanidele popkornilõhnalise meelelahutuse kõrval ka ooperi- ja sõnateatri, seda kõrgkvaliteedilises HD-otseülekandes. Nüüdsest lisandub neile ka klassikaline ballett.

Kõikvõimalike preemiatega pärjatud vene ballettmeister Juri Grigorovitš tõi «Pähklipureja» Suures Teatris välja juba 1966. aastal – tema tõlgenduses sai sellest pretensioonitust lasteballetist filosoofiline meditatsioon täiusliku armastuse kättesaamatuse üle. Grigorovitši ühe tähtteosena püsib see siiani.

1966. aastal tantsisid peaosades suurnimed Jekaterina Maksimova ja Vladimir Vassiljev, nüüd näeme lavale astumas teatri noori soliste Artjom Ovtšarenkot ja Nina Kaptsovat.

Ülekannet vahendab Prantsuse telekompanii Cielecran ja see jõuab korraga 22 riigi 300 kino ekraanile. Järgmisel aastal paiskab sama kompanii maailma digitaalsetesse kinodesse teisedki Suure Teatri repertuaari kuuluvad balletid «Giselle», «Don Quijote» ja «Coppelia».

Veel enne «Pähklipurejat» jõuab aga täna otseülekandes kokakoolakino ekraanile Londoni Rahvusteatri lavastus «Hamlet».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles