Skuubiduulik lastekas

Valner Valme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mika Keränen.
Mika Keränen. Foto: kultuuraken.tartu.ee

Laval on kõrvuti agul ning moodne aeg. Ühelt poolt kuurid, puittarad, põõsad, hurtsikud ja hubasus – miljööga sobib klassikaline, Astrid Lind­g­reni vaimus lastekambaseiklus oma salapära ja romantikaga, harras, aga riukalik lapsepõlv. Teiselt poolt kaasaegsed märksõnad: moblad, digifotokad, netioksjonid, Viljandi folk.



Neile «tegeliku elu» märksõnadele vastavad laval hüppavate laste vaimukas ja uus släng ning sündmuste käivitaja: jalgrattavaraste jõuke tegutses kindlasti ka Lindgreni-aegadel, aga selle bande profiil asotsiaaljoodikust mustatöölisest ennasttäis ärikast bossini on jällegi ääretult tänane.

See, et ideaalaeg ja tegelikkus nii kenasti sulanduvad, näitab Soome-Tartu kirjaniku Mika Keräneni ning lavastaja ja dramaturgi Ingomar Vihmari töö kvaliteeti. Ehkki on märgata retroihalust, võetakse seda humoorikalt ega pigistata silmi kinni tänapäeva ees, kus ju mitte midagi ihaletavast ei ole kadunud.

Ka lapsevanematel ei hakka igav, seda enam, et mõistlik inimene: a) mäletab oma lapsepõlve, b) on Astrid Lindg­reni raamatuid lugenud. Nii et Keränen on päris hea Lindgreni-vaste siin ja praegu.

Tartu Supilinna-krimka põhikoomika tuleb esile muidugi politseinike (nähtud etenduses Anti Reinthal ja Hendrik Toompere jr jr) etteastetes, ja kui Reinthali karakterrollid on teada, siis selle eriti noore Toompere puhul on vist oodata uut Uuspõldu-Avandit.

Lisaks Lindgreni Kalle Blomk­visti lugude kriminaalsüžeedele ja lastekambavaimule tuli saalis istudes pidevalt paralleelina silme ette Scooby-Doo laps- ja koerdetektiivide ühing. Ma ei tea, kas see oli tahtlik, aga nii salaühingu Ramps liikmete välimus alates värvidest (oranž, tumesinine) liikumiseni vihjab Scooby-Doole – eelkõige algsele animaseriaalile, mitte mängufilmivariantidele.

Harriet Toompere, Jüri Tiiduse, Mari-Liis Lille, Marta Laane ja Roland Laose kogu mäng on ülimalt lastepärane, aga samas mitte titelikult ninnunännutav ega veiderdavalt groteskne. Kogu atmosfäär lavakujundusest tegevustikuni hoidis eri vanuses vaatajaid peos (loe: vait), kuigi 3D-prille polnud peas.

Uuslavastus
Mika Keränen «Varastatud oranž jalgratas»

Lavastaja ja dramaturg Ingomar Vihmar
Kunstnik Liina Unt, helilooja Ardo Ran Varres
Osades: Harriet Toompere, Marta Laan, Mari-Liis Lill, Jüri Tiidus, Roland Laos, Anti Reinthal, Hendrik Toompere jr jr jt
Esietendus 5. detsembril Eesti Draamateatris

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles