Need on Eesti kauneimad raamatud 2015

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kauneimad raamatud 2015
Eesti kauneimad raamatud 2015 Foto: PM kolaaž

Rahvusraamatukogus kuulutati neljapäeval välja 2015. aasta kauneimad raamatud ja Eesti Kirjastuste Liidu eriauhinna «Aasta raamatusõber 2015» saaja.

Eesti kauneimad raamatud valiti välja kahel konkursil - «25 kauneimat Eesti raamatut 2015» ja «Viis kauneimat Eesti lasteraamatut 2015». Selleaastastele võistlustele esitati kokku 214 raamatut – esimesele neist 163 kuues kategoorias (aime-, ilu-, õppe- ja lastekirjandus, kunst ning sari) ja teisele 51 raamatut. Kauneimad raamatud, mis on terviklikud disainilt, tüpograafialt ja teostuselt, valisid välja professionaalsed žüriid.

25 kauneima Eesti raamatu žürii esimees Mart Anderson kommenteeris žürii tööd: «Vaadati, et valitud raamatud moodustaksid meeleoluka ja nüüdisaegse komplekti, mida võib uhkusega saata ka rahvusvahelistele konkurssidele.» Ta lisas: «Et arvamus oleks objektiivne, oli sel aastal üheks hindajaks ka Soome kauneimate raamatute konkursi kahe viimase aasta žürii liige Ville Hänninen.»

Viie kauneima Eesti lasteraamatu žürii esimehe Piret Niinepuu-Kiige sõnul on Eesti lasteraamat kaunis ja hästi teostatud. Niinepuu rõõmustas: «Oli tuntud tegijaid, kes pühendusid oma stiili filigraansele lihvimisele, oli eksperimenteerijaid, kes kartmatult oma käekirja muutsid, oli värskeid tuulepuhanguid.»

Konkursi «25 kauneimat Eesti raamatut 2015» žürii: Mart Anderson (esimees), Ruth Huimerind, Maris Kaskmann ja Anne Pikkov Eesti Kujundusgraafikute Liidust, Katri Kiik Eesti Rahvusraamatukogust, Kaidi Roots Eesti Kirjastuste Liidust, Piret Reimann Print Best trükikojast ja külalisliige Ville Hänninen.

 Konkursi «Viis kauneimat Eesti lasteraamatut 2015» žürii:  Piret Niinepuu-Kiik (esimees), Priit Rea, Jüri Mildeberg ja Piret Mildeberg Eesti Kujundusgraafikute Liidust; Anu Kalm ja Enno Ootsing Eesti Vabagraafikute Ühendusest, Tiiu Laur Eesti Rahvusraamatukogust, Katrin Reinmaa Eesti Kirjastuste Liidust ja Triin Soone Eesti Lastekirjanduse Keskusest.

«Aasta raamatusõber 2015» on Eesti Lastekirjanduse Keskus.

 Eesti Kirjastuste Liidu juhatuse liikme Kadri Rahusaare sõnul soovitakse tiitliga «Aasta raamatusõber» tunnustada inimest või organisatsiooni, kes on eelmisel kalendriaastal oma tegevusega kirjandus- ja kirjastamisvaldkonnas silma paistnud või sellele valdkonnale tähelepanu juhtinud. Sel korral «Aasta raamatusõbra» tiitli saajat Eesti Lastekirjanduse Keskust sooviti tunnustada lastes raamatuarmastuse tekitamise eest.

Kauneimate raamatutega saab tutvuda alates 11. veebruarist Rahvusraamatukogu 6. korruse näitusesaalis, kus on lisaks eksponeeritud ka 50 aastat tagasi kauneimateks tituleeritud Eesti raamatud ja Soome kauneimad raamatud 2014. Näitus on avatud 7. märtsini.

Uuendusena saavad sel aastal ka kõik lugejad kauneimate raamatute seast oma lemmiku välja valida Rahva Raamatu ja Apollo suuremates raamatupoodides ning näitusel Rahvusraamatukogus. Hääletus kestab 12.-28. veebruarini. Hääletanute vahel loositakse välja raamatupoodide kinkekaardid. Võitjad kuulutatakse välja 3. märtsil Rahvusraamatukogu ja Eesti Kirjastuste Liidu veebilehtedel (www.nlib.ee ja www.estbook.com). Võitjatega võtavad korraldajad ühendust.

Kauneimate raamatute valimine sai alguse 1958. aastal mil valik tehti 1956. ja 1957. aasta toodangust. Nimetatud võistlused ja aasta raamatusõbra valimine väärtustavad ühiskonnas raamatut, lugemist ja kirjandust.

Kauneimate raamatute konkursse korraldavad Eesti Rahvusraamatukogu, Eesti Kirjastuste Liit, Eesti Kujundusgraafikute Liit ja Eesti Lastekirjanduse Keskus.

Konkursi «25 kauneimat Eesti raamatut 2015» võiduraamatud on:  

1. «In Principio. The Word in Arvo Pärt's music»
Koostajad: Hedi Rosma, Kristina Kõrver, Kai Kutman
Kujundaja: Angelika Schneider
Kirjastaja: Arvo Pärdi Keskus
Trükikoda: Tallinna Raamatutrükikoda

Žürii:  Tundlik, suursugune ja rafineeritud. Väärikale sisule on antud väärikas vorm. Minimalistlike kaante vahelt avaneb meisterlik ja üllatusi pakkuv köide. Kõik detailid alates paberist, fondist, illustratiivsest materjalist ja küljendusest toetavad kujunduse üldkontseptsiooni. Žürii üksmeelne lemmik!

Foto: Repro
Foto: Repro
Foto: Repro

2. Kristi Kongi «Ma ei ole oma pead padjal liigutanud»
Koostajad, toimetajad: Kristi Kongi, Indrek Sirkel, Anu Vahtra
Kujundaja: Indrek Sirkel
Kirjastaja: Lugemik
Trükikoda: Tallinna Raamatutrükikoda

 Žürii:  Äge kunstnikuraamat! Mugav käepärane formaat ja köide. Arvestades raamatusse koondatud materjali hulka (rohkem kui 400 ülelehe illustratsiooni), on lõpptulemus üllatavalt praktiline ja kergelt haaratav. Hea reproduktsioon ja eri paberitüüpide vahelduv kasutamine teeb piltide vaatamise mitmekihilisemaks.

Foto: Repro
Foto: Repro

3. Andrus Kivirähk «Oskar ja asjad»
Illustraator ja kujundaja: Anne Pikkov

Küljendaja: Jan Garšnek
Kirjastaja: Film Distribution
Trükikoda: Greif

Žürii: Kaasaegse kaanekujunduse ja vana hea Eesti lasteraamatu illustratsiooni meeldiv kohtumine. Kujundus ja fondivalik arvestab ealisusega ja teeb raamatu jälgimise mugavaks, lugemise lihtsaks. Soe, ajatu ja eatu, hea tundega lasteraamat, kus kujundus ja paberivalik lähtub teksti temaatikast.

Foto: Repro
Foto: Repro
Foto: Repro

4. Tallinna Arhitektuuribiennaali «Isejuhtiv linn» 2015 kataloog
Koostaja: Marten Kaevats
Kujundajad: Kaia Rähn, Erik Teemägi
Kirjastaja: Eesti Arhitektuurikeskus
Trükikoda: Ilotrükk

 Žürii:  Efektne ja silmatorkav kaanelahendus, kus lihtne sümbol kaanel haakub sobivalt käsiteldava teemaga. Eri kunstiprojekte ühendav kirju materjal on oskuslikult tervikuks kokku liidetud. Kasutajasõbralik väike formaat. Kakskeelse raamatu selge lahendus, kus teine keel lugemismugavust ei vähenda - raamatut võib lugeda kahelt poolt.

Foto: Repro
Foto: Repro

5. «Hopeless Youth!»
Koostajad: Francisco Martínez, Pille Runnel
Kujundaja: Margus Tamm
Kirjastaja: Eesti Rahva Muuseum
Trükikoda: Greif

 Žürii: Teaduslikule materjalile on antud rabavalt nooruslik vorm. Hea tehnilise teostusega raamat, õnnestunud paberivalik. Eripalgeline materjal selgelt kujundatud ja hõlpsalt jälgitav. Pilgupüüdjaks efektne graffiti-element raamatuseljal.

Foto: Repro
Foto: Repro

6. «Nimed, sõnad, nõiamärgid. 4X(4+4)X4 = noor Eesti luule»
Koostaja: Jürgen Rooste
Kujundaja: Krete Pajo
Köide: Lennart Mänd
Kirjastaja: Eesti Köitekunstnike Ühendus, Eesti Kirjanduse Teabekeskus
Trükikoda: Printon

Žürii:  Eksperimentaalne ja metsik! Tehniliselt põneva köitelahendusega, sisu toetab vormi - nii nagu luuletajad raamatus on noored, on ka kujundus justkui noor ja justkui teadlikult pooltoores.

Soome kauneimate raamatute žürii liikme eripreemia

Foto: Repro
Foto: Repro

7. «Ruumipilt 2014/2015. Eesti parimad interjöörid ja disain»
Koostaja: Piret Lindpere
Kujundaja: Margus Tammik
Kirjastaja: Eesti Sisearhitektide Liit
Trükikoda: Printon

 Žürii:  Mänguline esikaas haakub hästi teemaga. Maitsekas tüpograafia ja selge värvilahendus koondavad eriilmelise pildimaterjali kenasti hallatuks tervikuks.

Foto: Repro
Foto: Repro

8. Gianni Rodari «Telefonilood»
Kujundaja: Villu Koskaru
Illustraator: Olga Pärn
Kirjastaja: Tänapäev
Trükikoda: Tallinna Raamatutrükikoda

 Žürii: Imeliselt isikupäraste illustratsioonidega raamat. Hea näide, kuidas kirjastaja on väärtustanud illustratsioone ja lasknud kunstnikul möllata. Küljendus võiks rohkem toetada ilmekaid pilte, kuid raamat tervikuna on mõnusalt mänguline. Hea näide pildistiiliga kooskõlas pealkirjafondist.

Foto: Repro
Foto: Repro
Foto: Repro

9. Vahur Afanasjev «Tünsamäe tigu»
Kujundaja: Katrin Kisand
Kirjastaja: Tartu NAK
Trükikoda: Greif

 Žürii: Julge, ambitsioonikas ja isegi hea maitse piiril mängiv kaanelahendus, mis kutsub raamatut avama. Sisus avaneb kontrastina vana hea klassika. Mõtteid suunavad illustratsioonid, õnnestunud ühevärvitrükk.

Foto: Repro
Foto: Repro

10. inBoil «Lorem Ipsum. Katkendeid kirjutamata romaanidest»
Kujundaja: Peeter Paasmäe
Kirjastaja: Elmatar
Trükikoda: Greif

 Žürii:  Vimkaga raamat ehk hea näide sellest, kuidas teha raamat vähese tekstiga. Klassikalist menüüd meenutav trükis kutsub end avama, tekitades ootuse algavast elamusest.

Foto: Repro
Foto: Repro

11. Leonhard Lapin, Eino Mäelt  «Peoleo. 1964-1974»
Kujundaja: Tiit Jürna
Kirjastaja: Eesti Keele Sihtasutus
Trükikoda: Pakett

Žürii: Julge ja rõõmus retrokas. Hea balanss materjali «kirjususe» ja seda korrastava kujundusviisi vahel. Küljendus toetab käsitletava ajastu stiili. Formaadivalik ja trükitehnilised lahendused avavad sisu ja kutsuvad teost avastama.

Foto: Repro
Foto: Repro

12. «Ehitamata. Visioonid uuest ühiskonnast 1986-1994» Koostaja: Ingrid Ruudi
Kujundaja: Margus Tamm
Kirjastaja: Eesti Arhitektuurimuuseum
Trükikoda: Greif

Žürii: Teemat õilistav, ajas tagasivaatav album. Kujundus mängib retrohõnguga ja „ehitamisjärgus" pealkirjad räägivad sama keelt trükise sisuga. Formaat toetab algmaterjali head eksponeerimist.

Foto: Repro
Foto: Repro

13. Anu Vahtra «Untitled»
Kujundajad: Indrek Sirkel, Anu Vahtra
 Kirjastaja: Lugemik
Trükikoda: Tallinna Raamatutrükikoda

Žürii: Detailideni viimistletud tervik, kujundus on olnud väljakutse trükitööstusele, mis on hästi õnnestunud. Tunnustus trükikojale.

Foto: Repro
Foto: Repro

14. Max Harnoon «Mustvalge»
Koostaja: Asko Künnap
Kujundaja: Asko Künnap
Kirjastaja: Näo Kirik
Trükikoda: Printon

 Žürii: Minimalistlike kujundusvõtetega huvitekitav objekt. Lumivalge paber, süsimust trükk ja kaaned vormivad nimele kohasema väljaande, kui seda oli originaal.

Foto: Repro
Foto: Repro

15. Doris Kareva  «Perekonnaalbum»
Kujundaja: Piia Ruber
Kirjastaja: Verb
Trükikoda: Pakett

 Žürii: See raamat puudutab lähedalt. Väga tugeva kujunduskeelega raamat, kus «torkivad» ja «isiklikud» illustratsioonid ning fondivalik toetavad raamatu teemat. Sama tunnet oleks oodanud ka tundlikumal paberivalikul.

Foto: Repro
Foto: Repro

16. Ado Kisand «Saaks veel Eestissegi. Päevik 1939-1947»
Kujundaja: Mart Kivisild
Kirjastaja: Hea Lugu
Trükikoda: Tallinna Raamatutrükikoda

 Žürii:  Paberi ja materjalide valik ning kujunduses kasutatud teatav abitus sobivad raamatu temaatikaga. Kadunud aegade karm elu on õnnestunult edasi antud.

 Eesti Rahvusraamatukogu eriauhind Kuldraamat

Foto: Repro
Foto: Repro

17. Melanie Kaarma, Aino Voolmaa, Mari Sumera «Eesti rahvarõivad»
Kujundaja: Piia Ruber
Kirjastaja: Eesti Rahva Muuseum
Trükikoda: Print Best

 Žürii: Elegantne suurteos. Mahukas materjal on kenasti jaotatud erinevate trükistega, kasutajasõbralik, selge info esitlus. Paberivalik võimaldab saavutada maksimaalselt loomutruu värvikvaliteedi. Fondivalik annab eelisõiguse pildile - antud teose peategelasele.

Foto: Repro
Foto: Repro

18. Lauri Kaldoja «Panoptikon»
Kujundaja: Arthur Arula
Kirjastajad: Lauri Kaldoja, Q-Damm
Trükikoda: Pakett

Žürii: Minimalistlikuna mõjuv hästi hallatud tervik, kus küljendus hingab üht rütmi trükikoja võimekusega alates mahtude jagamisest kuni trükitehniliste finessidega arvestamiseni. Perfektne tulemus, tagasihoidlik ja täiuslik raamat, mille taga kujundaja tööd nagu ei näekski.

Foto: Repro
Foto: Repro

19. Donald Tomberg «Veelkord Kazimirist, Vladimirist ja teistest»
Kujundaja: Piia Ruber
Kirjastaja: Verb
Trükikoda: Pakett

 Žürii: Raamatu võlu peitub silmahakkavate ja huvitekitavate illustratsioonide kasutuses. Kaas ja eeslehed hästi välja mängitud, hea sümpaatne tervik. Fondivalik ja küljendus võiks enam arvestada lugemismugavust.

Foto: Repro
Foto: Repro

20. Merle Liivak, Hele-Mai Alamaa «Kahvliahvi kokaraamat»
Kujundaja ja illustraator: Moonika Maidre
Kirjastaja: Pilgrim
Trükikoda: Tallinna Raamatutrükikoda

 Žürii: Soe, mõnus ja vanillilõhnaline. Raamatu meeleolu toetavad kõik valitud kujunduselemendid (font, värvigamma, paber), mis on omakorda seotud üheks tervikuks. Samal ajal jääb teos väga praktiliseks, retseptide jälgimine on lihtne ja loogiline. Suureks toeks raamatu õnnestumisel on «muretu lapsepõlve» tundega tehtud fotod.

Foto: Repro
Foto: Repro

21. Tõnis Saadoja «Tõnis Saadoja. Tööd 2008-2014»
Tekstide autorid: Andres Kurg, Aare Pilv, Eero Epner, Niels Van Tomme, Anu Allas, Maria-Kristiina Soomre
Kujundaja: Indrek Sirkel
Kirjastaja: Lugemik
Trükikoda: Tallinna Raamatutrükikoda

 Žürii: Pedantne ja väljapeetud kunstnikuraamat. Minimaalsete kujundusvõtetega hoiab teos end hästi koos. Vaatajal on võimalus süveneda kunstniku maailma, kujundaja antud hea tempo ja rütmiga. Liigendused teemade vahel on läbi mõeldud eri paberivalikutega.

Foto: Repro
Foto: Repro

22. Péter Dóka «Lilla kuningatütar. Üheksa muinasjuttu»
Kujundaja ja illustraator: Anne Pikkov
Küljendaja: Ulvi Lahesalu
Kirjastaja: Varrak
Trükikoda: Printon

 Žürii: Kujundaja on hallanud tervikut, raamatu mõju tuleb esile illustratsioonides, tervikut hoiab koos ühtne värvigamma. Kaant ja sisu ühendavad põnevad eeslehed.

Foto: Repro
Foto: Repro

23. Grigori Oster «Vallatu matemaatika. Ülesannete kogumik»
Kujundaja ja illustraator: Ulla Saar
Kirjastaja: Varrak
Trükikoda: Printon

 Žürii: Võluva kiiksuga õppe- ja üldhuviraamat, mille kelmikus ja huumor kujunduses toetavad üldlevinud mõistes raske aine söödavaks tegemist. Sümpaatne ja värske lähenemine. Inspireerivad illustratsioonid teevad käsiteldava teema lõbusaks ja kaasakiskuvaks.

Foto: Repro
Foto: Repro

24. Andrei Ivanov «Kuutõbise pihtimus»
Kujundaja: Anne Pikkov
Kirjastaja: Varrak
Trükikoda: Greif

 Žürii: Efektne illustratsioon, kaanekujundus tervikuna köitev, mõnusa tundega loodud peidetud pisidetailid. Lihtne ja tagasihoidlik sisu; paberivalikus oleks mänguruumi.

Foto: Repro
Foto: Repro

25. Sari: «Romaanivõistlus 2015»
Kujundaja: Angelika Schneider
Kirjastaja: Tänapäev 
Trükikojad: Greif, Printon 

Žürii: Selle aasta eristuvaim sarjakujundus. Kaane ja eeslehtede kujunduselementides priiskavalt mänguline ja massist eristuv. Sarjana karget põhjamaist joont hoidev. Esikaanepildid ühtlaselt abstraktsed ja vaoshoitud, mis annavad aimatava võtme teose lahtimõtestamiseks.

Foto: Repro

Konkursi «Viis kauneimat Eesti lasteraamatut 2015» võiduraamatud on:

 1. «Marjakobar ja teisi seto muinasjutte»
Koostajad: Erna Normann, Herbert Tampere
Illustraator: Regina Lukk-Toompere
Kujundajad: Kalle Toompere, Regina Lukk-Toompere
Kirjastaja: Kirjastus Koolibri
Trükikoda: Print Best

 Žürii: Meisterlikult läbitöötatud ja vaimukad illustratsioonid. Soliidne klassika. Väärikas jätk varasematele kogumikele, mõjub endiselt efektsena. Mugav formaat. Hea maketi rütm.

Foto: Raam
Foto: Regina Lukk-Toompere
Foto: Regina Lukk-Toompere

2. Kätlin Vainola «Sonja ja kass»
Illustraator: Ulla Saar
Kujundaja: Ivi Piibeleht
Kirjastaja: Pegasus
Trükikoda: Printon

 Žürii: Kerge ja värske värvikombinatsioon. Mõjub hoogsalt ja õhuliselt, kevadiselt ja nooruslikult.

Foto: Repro
Foto: Repro

3. Gianni Rodari «Telefonilood»
Illustraator: Olga Pärn
Kujundaja: Villu Koskaru
Kirjastaja: Tänapäev
Trükikoda: Tallinna Raamatutrükikoda

 Žürii: Huvitavalt lahendatud fantaasiarikkad ja julged pildid. Kirjad täiendavad illustratsiooni. Vaimukas ja põnev tervik.

 Eesti Lastekirjanduse Keskuse eriauhind

Foto: Repro

4. Leelo Tungal «Jänesepoeg otsib sõpra»
Illustraator ja kujundaja: Catherine Zarip
Kirjastaja: Tammerraamat
Trükikoda: Printon

Žürii: Sametine ja väga ilus koloriit, nüansirikkad illustratsioonid; väikevinjettide kasutamine pikkade tekstipindade elavdamiseks; soe ja südamlik.

Foto: Repro
Foto: Repro

5. Tiia Toomet «Mailill ja ülane»
Illustraator: Viive Noor
Kujundaja: Angelika Schneider
Kirjastaja: Tammerraamat
Trükikoda: Printon

Žürii: Tuntud kunstniku täiesti uus stiil, mänguline ja armas. Terviklikult läbi illustreeritud raamat, toredate taustamängudega.

Foto: Repro
Foto: Repro

6. Kertu Sillaste «Ei ole nii!»
Illustraator ja kujundaja: Kertu Sillaste
Kirjastaja: Päike ja Pilv
Trükikoda: Tallinna Raamatutrükikoda

Žürii: Pilt jutustab loo ja tekst on jätkuks pildile. Terviklik kompositsioon, isikupärase käekirja edasiarendus, avastuslik.

 Eesti Kujundusgraafikute Liidu eripreemia

Foto: Repro
Foto: Repro

7. Andrus Kivirähk «Oskar ja asjad»
Illustraator ja kujundaja: Anne Pikkov
Küljendaja: Jan Garšnek
Kirjastaja: Film Distribution
Trükikoda: Greif

Žürii:  Kerged ja julged pildid, kirjade kasutus, hea paberi valik – kõik toetab stiilset tervikut.

Eripreemia tervikliku raamatu eest

Foto: Repro
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles