Indrek Saar teab, et looming on töö

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estonia's minister of culture, Indrek Saar (Soc Dems).
Estonia's minister of culture, Indrek Saar (Soc Dems). Foto: delfi.ee

Kultuuriminister Indrek Saar nentis täna Riigikogus esinedes, et jätkuvalt tuleb tegeleda loovisikute sotsiaalsete garantiide teemaga.

«Mina tean, et looming on töö,» lausus Saar. «Loomingulist tööd tuleb tasustada nii nagu iga teist tööd ning seeläbi tagada loovisikutele sotsiaalsed garantiid. Sellest aastast on ravikindlustus garanteeritud kõigile võlaõiguslike lepingute alusel töötajatele, kelle töötasudelt on laekunud sotsiaalmaksu kuus kokku vähemalt miinimummäära ulatuses. Varem kehtis nõue, et miinimummäär laekuks ühelt tööandjalt, mis jättis ravikindlustuseta need loovisikud, kelle sissetulek tuli mitmelt väiksemalt projektilt. Järgmise sammuna tuleb leida lahendus neile, kellelt aasta jooksul laekunud sotsiaalmaks ületab miinimummäära, kuid kes jäävad ravikindlustusest ilma ebaühtlase laekumise tõttu kuude lõikes.»

Minister rõhutas, et sotsiaalsete garantiide küsimus ei puuduta ainult loovisikuid, vaid on seotud töö olemuse muutusega 21. sajandil. «Üleskutse teha vana asja, aga kiiremini ja paremini meid edasi ei vii.»

Saar  nentis, et liinitöö teevad üha enam ära masinad, inimeste edukus sõltub nende võimest luua midagi uut, head ja vajalikku. «Selline töö aga ei pruugi eeldada kindlat töökohta ja -lepingut ning kaheksast-viieni niinimetatud «kohustuslikke tagumiktunde. Üha enamate inimeste tööelu hakkab sarnanema vabakutseliste loovisikute omaga. Seetõttu on sammud elementaarse turvavõrgu tagamisest ebaühtlaste sissetulekute korral oluline olenemata valdkonnast.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles