«Klassikokkutulek» tegi uue Eesti filmi rekordi

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Klassikokkutulek».
«Klassikokkutulek». Foto: Kaader filmist

Värske kodumaine komöödia «Klassikokkutulek» tegi Eesti filmi avanädalavahetuse megarekordi – kokku käidi filmi vaatamas 33 828 korda. Eelmine rekord kuulus täpselt aasta tagasi esilinastunud populaarsele sõjadraamale «1944», mida käis esimesel nädalavahetusel vaatamas 19 030 inimest.

René Vilbre lavastatud komöödia, mille peaosades on Mait Malmsten, Genka ja Ago Anderson, esilinastus korraga läinud nädalavahetusel rekordilisel arvul ekraanidel – kokku lausa 34 kinos üle Eesti. Piletikassasse kogus film oma esimesel nädalavahetusel 191 390 eurot, mis on rohkem kui näiteks filmil «Avatar» (72 364 eurot) või eelmise aasta Eesti kinode edukaimal filmil, multikal «Käsilased» (104 105 eurot). Samuti seljatas «Klassikokkutulek» kunagise menuki «Titanic», mille avanädalavahetuse kassa oli 40 486 eurot.

«Klassikokkutuleku» algstsenaarium on pärit Taanist, kus samanimeline film 2011. aastal kinod üliedukalt rahvaga täitis. Täpselt samasugune pöörane publikumenu saatis ka Soome versiooni. Martin Alguse eestikeelne stsenaarium andis enne filmi aimdust, et suurt publikumenu on oodata ka Eestis. «Panime »Klassikokkutulekule» algusest peale võrdlemisi suured ootused ning tegime omalt poolt kõik, et info filmi esilinastumisest jõuaks võimalikult suure hulga inimesteni,» ei ole filmi meeletu populaarsus filmi levitajale Siim Rohtlale üllatuseks. «Lähenesime filmi kampaaniale n-ö hollywoodilikult, agressiivselt. Eesti filmidega pole seda kunagi varem tehtud.»

Kinosaalidest muhelevalt välja sammuva publiku kommentaarid netiavarustes on positiivsed: «Ei mäletagi, millal oleks nii palju kinos pisarateni naernud», «Iga lause on puhas kuld ja kilde jagub kuhjaga» ning «Saal oli rahvast pungil, seltskond me ümber oli vanuses 14–80. Naer, naer, naer.»

Produtsent Kristian Taska sõnul näitab selline publikumenu, et Eesti kinomaastik vajab draamade kõrvale ka häid eestikeelseid komöödiad. «Meie eesmärgiks on pakkuda Eesti inimestele vabariigi aastapäeva puhul häid emotsioone ja naeru.»

Kriitikud kiidavad «Klassikokkutulekut»

Postimehe žürii liige Artur Talvik kommenteeris: «Väga naljakas film. Ma ei teagi, kas ma naersin enda üle või näitlejate meisterlikke osatäitmisi või naljakaid kilde ja situatsioone või kõike seda kokku. Igal juhul naerda sai palju.»

«Seda filmi oli ammu vaja. Eesti filmide paljukannatanud publik on «Klassikokkutuleku» kuhjaga ära teeninud,» kiidab ka filmikriitik Hendrik Alla ning tunnustab ka «Klassikokkutuleku» stsenaariumi kohandamist: «Martin Algus on üks paremaid killurebijaid selle sajandi eesti stsenaristide seas ja ta tõestab seda ka «Klassikokkutulekus».»

Delfi kriitik Marianne Ubaleht soovitab «Klassikokkutulekut» vaadata kõigil, kes tahavad südamest naerda: «Nii head emakeelset satiiri näeb kinos harva.»

Loo peategelased on kolm keskkooliaegset parimat sõpra, kes üritavad enne klassi 25 aasta kokkutulekut endile tõestada, et noorus pole veel kuhugi kadunud. Peaosades säravad Mait Malmsten, Genka ja Ago Anderson, filmi režissöör on René Vilbre ning produtsendid Kristian Taska ja Evelin Soosaar-Penttilä, eestikeelse stsenaariumi autor on Martin Algus. Operaator on Mihkel Soe, kunstnik Anni Lindal, kostüümikunstnik Anu Lensment, monteerija Tambet Tasuja ning helilooja Arian Levin.

Peakangelaste kõrval astuvad üles kuumad noored staarid Mart Müürisepp, Märt Pius, Grete Klein, Kristiina-Hortensia Port ning kolmiku abikaasasid ja endisi kallimaid kehastavad säravad diivad Maarja Jakobson, Ülle Lichtfeldt, Marika Korolev, Kadri Adamson ja Maris Kõrvits.

Filmi valmimist toetas Eesti Filmi Instituut ja Eesti Kultuurkapital. Enamik eelarvest on kaetud erakapitali ja sponsorite toel, kelleks on Kanal 2, TV3, Forum Cinemas, Tallink Hotels, Reval Cafe, Telia, Baltika, L´Oreal, Avallone, Cramo, A. Le Coq jt.

Avanädalavahetused Eesti kinolevis

Film                       Külastusi     Kassa eurodes

  1. Fast ja Furious 7    39018    219333
  2. Ice Age 3               42464    192622
  3. Spectre                 29876    192395
  4. Klassikokkutulek    33828    191390
  5. Ice Age 4              39847    171400
  6. Star Wars 7          23118    169905
  7. Fifty Shades of Grey    30031    169785
  8. Pirates of the Caribbean 4    31985    163598
  9. Deadpool             24894    161785
  10. Frozen                 32138    160053
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles