«Klass: elu pärast», 6. osa: «Klassi» paha poiss jälestab vägivalda

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joonas Paas kehastab filmis ja teleseriaalis «Klass» koolikiusajast jõhkardit Toomast.
Joonas Paas kehastab filmis ja teleseriaalis «Klass» koolikiusajast jõhkardit Toomast. Foto: ETV

Joonas Paas mängis filmis ja teleseriaalis «Klass» jõhkardist Toomast, kes oma klassivennad tapatööni viisid. Tegelikult tunneb Joonas vägivalla suhtes ülimat vastumeelsust.
 



Kohtume Paasiga kohvikus, kus ta vanalinna hariduskolleegiumis (VHK) õppides koos sõpradega tüütumatest tundidest poppi tehes istuda tavatses.

«Siin on mõnus hommikune sumin,» kiidab Paas, kes Eesti Kunstiakadeemia muinsuskaitse- ja restaureerimise eriala tudengina just semestri viimase eksamiga maha sai. Ometi lõi ta kodukohas Jõgeval kaasa kooliteatris ja Tallinna gümnaasiumi tulles astus Lembit Petersoni teatriklassi.

«Sain koolist täiesti piisava ettevalmistuse lavakasse minekuks, aga siis kui mina lõpetasin, ei olnud vastuvõttu,» märgib Paas. «Ma ei tundnud ka, et peaksin sinna kindlasti minema. Leian, et saan oma praegusel erialal samuti asju muuta ja midagi kellegi jaoks paremaks teha. Teatrist lähtuvaid võimalusi on mulle sellest hoolimata pudenenud, nagu ka selle sarja roll.»

Lisaks mõlemale «Klassile» on Paas mänginud Monika Siimetsa vähem tuntud lühifilmis «Täna otsustan mina». Seriaalis «Klass: elu pärast» on Paasi tegelaskuju pärast tulistamist ratastoolis.

Eluks ajaks.

«Käisin Astangu rehabilitatsioonikeskuses enne sarja mõni aeg füsioterapeutidega trenni tegemas,» räägib Paas. «Märtsikuus oli hästi palju lund ja mulle taheti anda ratastool, et ma ühe päeva elust toolis veedaks. Ma ei võtnud seda tooli, sest sain aru: ma ei saaks üksinda vanalinnas hakkama.»

Paas ütleb, et ratastooliinimestega suheldes tal mingit krampi ei tekkinud, sest on VHKs puuetega õpilastega kokku puutunud. Üks tema rollipartnereid seriaalis oli Afganistani sõjaveteran Riho «Kurikas» Kurisoo, kes praegu Iraagis missioonil viibib. Paas ise kaitseväkke ei kipu.

«Ma ei näe põhjust, miks peaksin sõjaväes käima,» märgib Paas. «Mingu need, kes tahavad, ja neid on päris palju. Öeldakse, et kaheksa kuud elust on üsna väike aeg, aga ma tunnen, et minu jaoks olulised asjad juhtuvad hästi kontsentreeritud ajas, seepärast pole mul selleks aega ega mingit isiklikku soovi.»

«Mingisugune probleem on relvadega ka, sest ma ei talu ühtegi tulirelva,» jätkab ta. «Ilmselt keelduksin üldse sellist asja kätte võtmast. Ma ei suuda vaadata tulistamisfilme. «Klassi» filmi tulistamisstseenid olid minu jaoks väga suur eneseületamine. Üsna keeruline oli relvadega vastamisi seista.»

Lisaks relvadele on Paasil lausa füüsiline vastumeelsus ülekohtu ja vägivalla suhtes, seega on ta hoopis teistsugune inimene kui ta tegelaskuju Toomas filmis.

«Ka leebem ülekohus võib mulle isiklikult, noh, mitte just traumat tekitada, aga mingisuguse meeleolulanguse kindlasti põhjustada,» kinnitab ta. «Ilmselt olen üsna head elu näinud, selliseid ebamugavust tekitavaid olukordi on minu elus nii minimaalselt, et ma ei oskaks ühtegi välja tuua.»

Paasi sõnul on ta seni üsna vati sees elanud ega ole koolivägivallaga kokku puutunud. «VHK on selles suhtes mind pisut nagu ära hellitanud – inimesed su ümber moodustavad nii hea keskkonna, kus sa ei tunne ennast ohustatuna.»

«Klass: elu pärast»

•    Laupäeviti kell 21.40 ETVs.

•    Postimees tutvustab laupäeviti seriaali «Klass: elu pärast».

•    Kuues osa «Tingimisi vabadusekaotus»

•    Režissöör Marek Miil

•    Osades Joonas Paas, Riho «Kurikas» Kurisoo jt

•    Vikerraadios on laupäeviti kell 23.05 sarja teemal otsesaade, kus vaatajail on võimalus probleemide üle pikemalt arutleda. Saatejuht Tiina Vilu

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles