Woody jamab taas eurooplastega

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Terviseks: mahajäetud Helena (Gemma Jones) leiab uue armastuse Jonathanis (Roger Ashton-Griffiths).
Terviseks: mahajäetud Helena (Gemma Jones) leiab uue armastuse Jonathanis (Roger Ashton-Griffiths). Foto: Kaader filmist

Mullu kinolinale jõudnud filmiga «Mis iganes» korraks kodulinna New Yorki põiganud Woody Allen on tagasi Euroopas. Ja nii olustikult kui karakteritelt 75-aastasele USA režissöörile õnneks tuttavamas kohas kui «Vicky Cristina Barcelona» tegevuspaigaks olnud Hispaania ja seal ennast otsinud noored naised.


Filmi «Sa kohtad pikka tumedapäist tundmatut» kerib lahti Londonis elav vanapaar, mille meespool Alfie (Anthony Hopkins) muutub – mitte enam kesk-, vaid juba pensionieakriisi tagajärjel – trennihulluks ja hülgab abikaasa Helena (Gemma Jones).

Alfie püüab oma surmahirmu tõrjuda ohtra sportimise ja vulgaarse, kuid siiski fertiilses eas prostituudi (Lucy Punch) kosimisega. Hüljatud Helena aga satub sõltuvusse kaardimoori nõuannetest ja leiab uue armastuse okultistliku kirjanduse poodi pidavas leskvanamehes, kes omakorda püüab uue suhte alustamiseks luba saada surnud abikaasalt. Varajane keskeakriis lagundab Alfie ja Helena tütre Sally (Naomi Watts) ja tolle andetust kirjanikust abikaasa Roy (Josh Brolin) abielu.

Väikeste variatsioonide poolest filmi «Mis iganes» Boris Yelnikoffist erinev Alfie seisab sisuliselt siiski samade murede ees nagu Alleni eelmise filmi kangelane.

Need, kellele Helena tuttav ette tuleb, on tõenäoliselt vaadanud Ang Lee versiooni Jane Austeni «Mõistusest ja tunnetest». Seal missis Dashwoodi mängiv Jones on lihtsalt tanu ja ampiirkleidi nurka heitnud, aga muidu jätkab täpselt samas, pisut rumala ja nõrganärvilise proua rollis.

Proua Dashwoodi õnneks sattusid tema tütred Jane Austeni kätte, kes pani nad rikastele tumedapäistele tundmatutele mehele. Helena ja tema tütre Sally saatus oli paraku Alleni teha. Ja kui õrnirooniline misantroopia on tegelikult iseloomulik nii Austenile kui Allenile, siis enam-vähem helgelt tõmbab otsad kokku ainult esimene.

Allen alustab ilusal kollasel argimaastikul probleemist, laseb tegelastel omas rumaluses ennast sinna veel kõvemini sisse keerutada ja jätab nad siis sinnapaika. Nagu alati. Ateistina tuntud režissöör ei usu tõesti absoluutselt mingisse maailma kõrgemasse korrastatusse ega õigluse võidutsemisse ning ei pane seda ka oma filmidesse.

Mistap Austeni andunud fänn väljub kinost ilmselt pettununa, Alleni oma aga lahkub ootuspärase rõõmuga ootuspärases stiilis elamuse üle.

Uus film kinolevis

«Sa kohtad pikka tumedapäist tundmatut»

Stsenarist ja režissöör Woody Allen

USA-Hispaania 2010

Alates 23. detsembrist Tallinna ja Tartu kinodes
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles