Loe, millest räägib Ilmar Taska debüütromaan (1)

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilmar Taska debüütromaan «Pobeda 1946»
Ilmar Taska debüütromaan «Pobeda 1946» Foto: Varrak

Kirjastuse Varrak väljaandel ilmus et ilmunud on Ilmar Taska debüütromaan «Pobeda 1946».

On aasta 1946. Endiste sõjaliitlaste Nõukogude Liidu ja Suurbritannia suhted on jahenenud. Väike iseseisev Eesti on jäänud Vene mõjutsooni. Estonia teatri ooperisolisti Johanna ja BBC raadiouudiste diktori Alani vahele langeb raudne eesriie. Nende ainsaks ühendussillaks on jäänud raadio. Johanna kuulab mehe häält BBC kanalil ja Alan saadab naisele teateid eetris kõlavate heliplaatide kaudu.

Reaalsuse kiuste hakkavad nad planeerima kohtumist Moskvas. Johanna õde varjab samal ajal oma meest – endist iseseisvuse eest võitlejat – juba teist aastat tagatoas suletud kardinate taga. Tänaval mängib vaid nende kuueaastane poeg, keda köidab uhiuus auto Pobeda ja selle juht – salapärane onu, kes laseb tal autorooli keerata. Sõprus onu ja poisi vahel mõjutab kõigi pereliikmete saatust. Poisi õlgadele langeb raske saladuste koorem ja kannab ta süütust lapsepõlvest ohtlikku sõjajärgsesse reaalsusesse.

Romaan jutustab loo sõjajärgsest Tallinnast, kus ristuvad väikese poisi, tema ema, julgeolekutöötaja ning endise ooperilaulja saatused. Romaani esitluspidu toimub 21. aprillil Estonia talveaias.

Osavalt komponeeritud ja kaasahaarav «Pobeda 1946» on Taska debüütromaan ja põhineb 2014. aastal Loomingu preemia pälvinud lühijutul. «Usun, et see on maailmakirjandus. Olles romaani lugemise lõpetanud, olin täiesti selle mõju all, adrenaliin möllas. Poisi roll, lapselik arusaam ja naiivsus, mõistmine, selginemine, ja siiski allumine totalitaarsele režiimile, see on vapustav liin. Kui väga on vaja sellest kõigest maailmale rääkida!» on oma lugemiselamust kirjeldanud muusikateadlane Reet Remmel. Loomingu kirjandustoimetaja Asta Põldmäe on aga kiitnud teose dünaamilisust ning asjalikku detaili- ja inimesetundmist.

Ilmar Taska on tunnustust leidnud nii filmi, teatri, televisiooni kui ka kirjanduse valdkonnas. Varem on ta avaldanud lühijutukogu «Parem kui elu», seal ilmunud novell «Bannõi põiktänav» valiti Dalkey Archive Pressi prestiižsesse kogumikku «Best European Fiction 2016». Taska lühijutte on tõlgitud mitmesse keelde.

Romaani «Pobeda 1946» esitlus toimub Estonia talveaias 21. aprillil kell 17.  Romaanist loeb katkendeid ette Tambet Tuisk, autoriga vestleb Maarja Vaino.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles