Martti Helde ja Lauri Lagle teevad mikroeelarvega filmi

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teel: Rein Oja, Mirtel Pohla ja Jarmo Reha filmis «Portugal».
Teel: Rein Oja, Mirtel Pohla ja Jarmo Reha filmis «Portugal». Foto: Proovivõtte kaader

Eesti Filmi Instituut ja Eesti Kultuurkapital kuulutasid mikroeelarveliste mängufilmide konkursi võitjateks projektid «Skandinaavia vaikus» (režissöör Martti Helde) ja «Portugal» (režissöör Lauri Lagle), millest kumbki saab toetust 120 000 eurot.

Võidufilme iseloomustab instituudi peaprodutsendi Piret Tibbo-Hudginsi sõnul jõuliselt omanäoline autoripositsioon ning võimekus nappide vahenditega väljendada midagi olulist inimeseks olemise kohta.

«Skandinaavia vaikus»

Stsenaristid Martti Helde ja Nathaniel Price. Režissöör Martti Helde. Produtsent Elina Litvinova. Tootja Three Brothers.

«Skandinaavia vaikus» räägib õe ja venna taaskohtumisest pärast venna vabanemist vanglast, kus ta kandis karistust vanemate autoõnnetuse põhjustamise eest. Ühine autosõit läbi hilissügisese maastiku avab aastate eest aset leidnud kuritöö põhjused, paigutades õe sündmuste keskele ja katkestades vaikimise raskuse ning süütunde, mis on mõlemat tegelast aastaid saatnud.

«Ma ei pea eestlasi skandinaavlasteks, nagu pealkiri eksitavalt võib vihjata. Vastupidi. Pigem püüan tõstatada retooriliselt küsimuse, kust tuleb see meile kõigile omane vaikus, alalhoidlikkus ning kohati enesehävituslik enesesse peitumine. Vaikus on see, mis meid ehk ühendab. Või vähemasti on vaikus see, mida kõik põhjapoolsed rahvad oma natuuris omavad. Vaikimine oma olekult tähendab sõna, mitte kunagi aga mõtte puudumist. See on ilus asi, mida rahvana omada, ja huvitav nähtus, mida filmis portreteerida.» (Martti Helde.) 

Süütundest ja andestusest rääkiva loo jutustamiseks on valitud eksperimentaalselt minimalistlik vorm. Lugu avaneb samm-sammult ning vaatepunktide muutumise kaudu. Visuaalselt õrnakoeline intellektuaalne mäng kompab vaataja eetilisi tõekspidamisi. (Žürii hinnangust.)

«Portugal»

Stsenarist ja režissöör Lauri Lagle. Peaosades Mirtel Pohla ja Margus Prangel. Produtsendid Tiina Savi ja Ivo Felt. Tootja Allfilm.

«Portugal» kõneleb julgest ja armastavast Karinast, kes on juba mõnda aega pidanud plaani asjad pakkida, et võtta perega ette suvine reis lõunasse. Plaan saab aga sootuks uue suuna, kui leiavad kinnitust Karina kahtlused tema mehe tegemiste kohta. Algab naise seikluslik teekond: muhe, läbinisti inimlik, täis eksimise ja uuesti alustamise võimalusi ning värvikaid karaktereid, kellel kõigil on üks eesmärk – leida õnn. Lugu puudutab armastuse erinevaid faase ning lahkab paradoksi, kuidas armastada inimest sellena, kes ta oli, ja sellena, kelleks ta saab.

Tundliku närviga kirjutatud stsenaariumi vaba narratiivi pingestavad eskaleeruva frustratsiooni ja lahenduse ootamise tunne. (Žürii hinnangust.)

Kokku esitati mikroeelarveliste mängufilmide konkursile seitse projekti, veel «Valge saast» (režissöör Arbo Tammiksaar, produtsent Tuul Roosma, tootja Reede), «Naabrid elus ja ridamajas» (režissöör Peeter Vihma, produtsent Eero Talvistu, tootja Kinoport), «Sandra saab tööd» (režissöör Kaupo Kruusiauk, produtsent Anneli Ahven, tootja Kopli Kinokompanii), «Vananaistesuvi» (režissöör Kristiina Davidjants, produtsent Anu Veermäe-Kaldra, tootja Maagiline Masin) ja «Kaks sõpra, vihane kobras ja üks ennustus» (režissöör Janis Rižovs, produtsendid Esko Rips ja Andreas Kask, tootja Nafta Films).

Toetuse saanud filmid jõuavad kinoekraanidele järgmise aasta sügisel.

Mullusele konkursile laekus 21 projekti, millest valiti välja kolm: «Ema» (režissöör Kadri Kõusaar), «Klassikokkutulek» (režissöör René Vilbre) ja «Õnn tuleb magades» (režissöör Mart Kivastik).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles