Kunstiakadeemia otsib loovlahendust Eesti tutvustamiseks välisriikides

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotol olev mäger pole sündmusega seotud.
Fotol olev mäger pole sündmusega seotud. Foto: Internet

Eesti Vabariik 100 korraldusmeeskond ja Eesti Kunstiakadeemia kuulutavad välja ideekonkursi, et leida parim ideekavand Eesti tutvustamiseks välisriikide linnade avalikus väliruumis 2018. aastal, mil Eesti Vabariik tähistab 100. sünnipäeva ning on ühtlasi aasta esimesel poolel EL Nõukogu eesistujamaa. Ideekonkursi tähtaeg on 22. juuni.

Žürii liikme, EKA sisearhitektuuri osakonna professor Hannes Praksi sõnul on konkursist osa võtma oodatud kunstnikud, disainerid, arhitektid ja teised Eesti nähtavaks tegemisse panustada soovivad loomevaldkonna professionaalid, organisatsioonid ning ühendused.

«Me otsime koos EV100 korraldajatega objekti, mis kajastab meie siinset iseomast kohalikku mõtet või väärtust ja milles on samas piisavalt lennupotentsiaali, et see võiks kõnetada teistes Euroopa linnades kõndijad,» selgitas Praks, kelle juhendamisel valmisid eelmise aasta sügisel sisearhitektuuritudengite koolitööna üle maailma tuntust kogunud puidust metsaruuporid – hea tõendusmaterjal sellest, et eestimaine mõte võib inspireerida inimesi Jaapanist ja Austraaliast Poola ja Brasiiliani.

EV100 ja EL eesistumise välisprogrammi juhi Jorma Sarve sõnul soovitakse teiste sündmuste kõrval, mis on aastal 2018 kavas Eesti tutvustamiseks korraldada, programmi kaasata loojaid, kes panevad ruumi elama ning viivad Eesti sõnumi ka sellistesse paikadesse, kus saal tingimata ei pimene ning kunstist saab osa ka piletita. «See on keel, mida valdavad paljud andekad loojad, kes ongi oodatud konkursile oma ideid ja lahendusi pakkuma,» ütles Sarv.

Ideekonkursi žüriisse kuuluvad EV100 korraldustoimkonna juht Jaanus Rohumaa (žürii esimees), EKA sisearhitektuuri osakonna juhataja Hannes Praks, Eesti Arhitektide Liidu esimees Katrin Koov, Teater NO99 kunstiline juht Ene-Liis Semper, Eesti Ekspressi peatoimetaja Erik Moora, Välisministeeriumi esindaja Aino Lepik von Wirén ja arhitektuuriteadlane Ingrid Ruudi.

Ideekonkursi auhinnafond on 13 000 eurot- ideekonkursi võitjat tasutatakse 5000 euroga, teise koha auhinnaks on 3000 eurot ning kolmanda koha auhind 2000 eurot. Võimalik on välja anda ka kolm 1000 eurost eripreemiat. Ideekonkursi võitjaga sõlmitava hankelepingu maksumus on kuni 100 000 eurot (ilma käibemaksuta).

28. aprillil kell 17.00 räägivad arhitektid, kunstnikud, urbanistid ja disainerid EKA sisearhitektuuri osakonna saalis Nunne tänaval installatsioonidest nii Eestis kui mujal, mis neid on inspireerinud.

Ideekavandite esitamise tähtaeg on 22. juuni 2016 kell 15:00. Täpsem info ja avatud ideekonkursist osavõtu tingimused on kättesaadavad Riigihangete Registris: https://riigihanked.riik.ee/register/hange/173385.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles