Kaliningradis tutvustatakse Eesti anarhismi eripärasid

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näitus «Edela-Eesti anarhismi eripärad» Kaliningradis
Näitus «Edela-Eesti anarhismi eripärad» Kaliningradis Foto: promo

20. mail 2016 avatakse Kaliningradi Kaasaegse Kunsti Keskuses näitus «Edela-Eesti anarhismi eripärad», mis tutvustab foto- ja videodokumentatsiooni kaudu Pärnuga seotud kunstnike loomingut 1990. aastate lõpust tänapäevani.

Koostatud näitus ei püüagi kronoloogiliselt hõlmata Edela-Eesti anarhismi kõiki ilminguid, teatab kuraator, samuti ei sea neid ka hierarhilisse süsteemi või järjekorda. Korraldajate sõnul on tegemist meelevaldsete valikutega, mille printsiipideks on põnev kunst ja põlvnevus Edela-Eesti anarhismi viljastavast pinnasest.

Mõiste «Edela-Eesti anarhism» ei ole ametlik termin, selle ütles välja kunstiteadlane ja kuraator Eha Komissarov üpriski juhuslikus situatsioonis. Pärnu koolkonna iseloomustamiseks sobib ta aga suurepäraselt, olles sisuliselt loogiline ja brändina intrigeeriv.

Edela-Eesti on just see koht, kus kuurortlinnana tuntud Pärnu Eesti kaardil asub. Anarhismi all ei ole siinkohal mõeldud poliitilist positsiooni. Pigem viitab see määratlus Pärnu koolkonna tegutsemisele väljaspool kunstimaailma hierarhiaid ja väljakujunenud traditsioone.

Välimiku hindamisel ei pruugi Edela-Eesti anarhistliku koolkonna kunstnike vahel alati ühisjooni leidagi, kuid sisuliselt ühendab neid performatiivsus – loomingut käsitletakse pigem protsessina kui usina rühkimisena eesmärgi poole. Performance on sageli ka kunsti aineseks, seda nii maalis, graafikas, skulptuuris, installatsioonis, fotos kui mõistagi videos.

Korraldaja: NCCA-Kaliningrad / ГЦСИ-Калининград
Partner: Pärnu Linnagalerii
Kuraator: Janno Bergmann

Kunstnikud: Janno Bergmann, Billeneeve, Ville-Karel Viirelaid, Andrus Joonas, Tanel Saar, Siram, Sorge, Rauno Teider, Cnopt, Art Container, Rubens, Tsirkus-Kunst-Teater «Põleva Kaelaga Kirjak»

Avamine: 20. mail kell 20:00 Muuseumiöö raames

21. mai 15.00 - kunstikriitik Mari Kartau loeng. Kohtumine kunstnikega (Janno Bergmann, Andrus Joonas, Billeneeve ja Margus Sorge Tiitsmaa)

Lahtiolekuajad: 20. mai - 12. juuni, teisipäevast pühapäevani, 15:00-20:00. Sissepääs 100 rubla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles