Naiste tantsupidu teeb kummarduse Anna Raudkatsile

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anna Raudkats - Anna Raud­kats Teistel Eesti Mängudel 1939. a.
Anna Raudkats - Anna Raud­kats Teistel Eesti Mängudel 1939. a. Foto: Erakogu

II Eesti Naiste Tantsupidu Mehe Lugu teeb kummarduse Anna Raudkatsile ja kordab peoeelsel simmanil 90 aasta eest toimunud «Omma kultuuri piddo».

Rahvatantsukoguja ja «Tuljaku» autor Anna Raudkats andis 1926. aastal välja esimese eestikeelse rahvatantsuraamatu «Eesti rahvatantsud». Raamatus kirjeldatud tantsude põhjal toimus sama aasta 19.-20. juunil Tallinnas «Omma kultuuri piddo», mida peetakse nurgakivi panijaks meie suurtele tantsupidudele.

11. juunil Jõgeval toimuval naistepeo simmanil tulevad tollal nähtud tantsud uuesti esitusele. Eriliseks teeb simmani see, et kaheksa ettekandmisele tulevat tantsu tantsitakse maakondade kaupa. Nii näiteks tantsivad Virumaa naised «Vingerpolkat» ning Pärnu- ja Viljandimaa naised «Eideratast».

Simman juhatab sisse II Eesti Naiste Tantsupeo Mehe Lugu, mis toimub 12. juunil Jõgeva linna staadionil. Tegemist on selle suve suurima rahvakultuuripeoga, kus lööb kaasa ligi 5000 tantsijat Eestist ja välismaalt.

Mehe Lugu on lugu Eesti mehest, sellest, kuidas mees näeb naist läbi oma silmade ja südame. Tantsulavastuses põrkuvad kaks maailma – avatud ja elurõõmus ning suletud ja kibestunud. See on lugu, milles on kirge ja armastust, aga ka viha ja põlgust. Lugu aitavad jutustada Ivo Linna ja Tiit Sukk.

Etenduse lavastab mitmete üldtantsupidude lavastaja ja liigijuht Ülo Luht.  Peo muusikajuht on Toomas Lunge ja tekstide autor Heiki Vilep.

MTÜ Folklooriselts Jõgevahe Pere eestvedamisel toimuva peo toetajateks ja koostööpartneriteks on Kultuurkapital, Hasartmängumaksu Nõukogu, Rahvakultuuri Keskus, Eesti Rahvatantsu ja Rahvamuusika Selts, Jõgeva linn, Jõgevamaa Omavalitsuste Liit, OÜ Vali Press, AS Balbiino, AS Põltsamaa Felix, AS A Le Coq, Postimees ja ERR.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles