Riigikogu eest viivad tulilinnud ära eestlaste mured

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Peatselt algav visuaalteatrite Treff festival tähistab oma kümnendat toimumiskorda uhke avalavastusega Riigikogu ees, kus tõusevad lendu tulelinnud ja põletatakse eestlaste muresid. 2.–5. juunini toimuval festivalil antakse 49 etendust.

Lavastus «Ave Fenix» põhineb müüdil fööniksist – müütilisest linnust, kes tõuseb tuhast uuele elule. Lugu jutustatakse läbi lummava muusika, maagilise tulenukuteatri ja tuletsirkuse. Lavastus pälvis Soomes Thalia auhinna kui parim ja innovaatilisim lavastus aastal 2013.

Etendusele eelneb rituaal koos publikuga, kus publikul on võimalus kirjutada tulilinnule salajasi sõnumeid – oma muredest, raskustest või koormatest, mille tahaks maha jätta, et saada edasi liikuda. Mured põletatakse tulilind fööniksi sees etenduse käigus ära.

Festivali neli päeva on täis pikitud omanäolisi lavastusi, mis kõik koonduvad nimetaja visuaalteater alla. Põhiprogrammi lavastustele Iisraelist, Kanadast, Prantsusmaalt, Venemaalt, Hispaaniast, Saksamaalt, Sloveeniast, Soomest, Hollandist ja Eestist pakuvad täiendust Toompea väljakutel ning aedades toimuvad tänavaetendused ja igaõhtune Festivali Klubi Von Krahli teatris.

Klubis toimuvad lõunatundidel ka Trefi Jutud ehk arutelud, kus oma loomingu ja lavastuste teemal vestlevad festivali esinejad. Juttu ajavad ajakirjanik Keiu Virro ja hollandi kunstnik Nick Steur, etenduskunstnik Barbara Lehtna ning iisraeli näitlejad Yael Rasooly ja Ariel Doron ning ajakirjanik Jelena Skulskaja vestleb vene lavastaja Ruslan Kudašoviga. Klubiõhtutel teevad muusikat ansamblid Omar Torrez ja sõbrad, Fibrill ja Fanfaar Veinikeldris ning DJ-d NUKU teatrist.

NUKU muuseumis näidatakse festivali ajal lühifilmi «All Rights Reserved», mis kõneleb ühe isikliku loo Iisraeli-Palestiina konfliktist objektiteatri kaudu. Filmi ei lubatud dokumentaalina luua, mistõttu otsustasid tegijad film valmis teha läbi objektiteatri. Nüüd tuuritab film koos tegijatega mööda Euroopa visuaalteatrifestivale.

Trefi programmi on kokku pannud Vahur Keller. «Sel aastal on programmi sattunud neli lavastust ja üks film Iisraelist. Lisaks näeb mitmes lavastuses suurepärast otseanimatsiooni (live-animation), mis on üks viimase aja visuaalteatri trende,» kirjeldab Keller märksõnu ja teemasid, mis sel aastal esile kerkinud on.

«Mul on väga hea meel, et lõpuks on Trefile jõudnud legendaarne saksa looja Frank Soehnle lavastusega «Hotell Rive – Giacometti horisontaalne aeg». Teda oleme festivalile kutsunud juba aastaid. Ka vene legendi, Ruslan Kudašovi lavastuse «Ülemlaul» Eestis etendamine valmistab suurt rõõmu. Lisaks tasub end suurepäraseks energiast pakatavaks elamuseks valmis panna «Ramkoersi» kontsertetendust vaatama minejatel,» soovitab Keller festivalil etenduvaid suurlavastusi.

Suurem osa lavastustest toimuvad teatrisaalides üle linna, esimest korda mängitakse Trefi etendusi ka Katariina kirikus. Elamusi leiavad programmist endale nii täiskasvanud kui ka lapsed. Festivali piletid on saadaval NUKU kassas ja Piletilevis ning kogu programmi leiab NUKU kodulehelt www.nuku.ee/festival.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles