Ilmus esimene põhjalik ülevaateteos arhitekt Raine Karbist

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raine Karp
Raine Karp Foto: Postimees.ee

24. mail kell 17 esitletakse Rahvusraamatukogus Eesti Arhitektuurimuuseumi poolt välja antud raamatut «Arhitekt Raine Karp».

Mahukas raamat koondab Raine Karbi (s 1939) kui ühe Eesti kõige mõjukama ja originaalsema ehituskunstniku viimase poolsajandi projekte ja ehitisi. Käesolev raamat on esimene ülevaateteos tema mitmekülgsest loomingust, hõlmates nii elamuarhitektuuri, arhitektuurivõistluste töid ja Karbi tõelisi tähtteoseid nagu Tallinna Linnahall, Eesti Rahvusraamatukogu ja tänaseks lammutatud Sakala keskus. Kronoloogiliselt koostatud teos sisaldab üle 80 projekti ja ehitise, mis on valminud 1960. aastate algusest kuni viimaste aastateni välja. Raamatu juhatab sisse arhitekt Emil Urbeli eessõna, mis läbi isiklike mälestuste prisma heidab pilgu vanema kolleegi elule ja tööle. Muuseumi kuraatori Mait Väljase artikkel avab Karbi kui isepäise ja kompromissitu loojanatuuri olemust, keskendudes põhiliselt tema nõukogude perioodi ehitistele. Rikkalikult uute ja arhiivifotode ning joonistega illustreeritud raamat sisaldab inglisekeelseid paralleeltekste.

Esitlusel toimuvas väikeses vestlusringis pärib Raine Karbilt tema elu ja loomingu kohta raamatuprojekti algataja, ehitusettevõtja Tiit Nurklik.

Raamatu ilmumist toetasid Eesti Kultuurkapital, Eesti Kunstiakadeemia, Tallinna Tehnikaülikool.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles