Kumu ÖÖ tuleb taas, esinejad avalikustatud!

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaido Kirikmäe ja Robert Jürjendal
Kaido Kirikmäe ja Robert Jürjendal Foto: Werner Laigar

Laupäeval, 18. juunil tähistab Kumu kunstimuuseum oma kümnenda tegutsemisaasta täitumist ja suve algust suure muusika ja kunsti peoga. Üle viie aasta toimuv minifestival Kumu ÖÖ toob publiku ette 15 eripalgelist kohalikku ja välisartisti.

Kontserdid toimuvad paralleelselt neljal laval: muuseumi sisehoovis, fuajees, auditooriumis ning 5. korruse kaasaegse kunsti galeriis  näitusel «Kumu hitid». Kumu ÖÖ piletid tulevad müüki Piletilevisse neljapäeval, 26. mail kell 10:00. Kumu klubikaardi omanikele ja Telia klientidele kehtivad soodustused.

Üle viie aasta toimuv minifestival algab juba pealelõunase programmiga Kumu õuealal, kus lisaks plaadimuusikale saab nautida head toitu ja pinksimängu. Õhtu langedes algavad neljal laval kontserdid, mis pakuvad audiovisuaalseid elamusi nii eksperimentaalse elektroonika, eeterliku indie, kunstpopi kui džässi austajatele. Kontserdid toimuvad paralleelselt neljal laval: muuseumi sisehoovis astuvad üles suuremad live-kooslused, fuajee on eksperimentaalse ja tantsulise elektroonika päralt ning auditooriumis esinevad haprama ja kammerlikuma helikeelega artistid. Kolm kontserti toimuvad ka muuseumi 5. korruse kaasaegse kunsti galeriis, näitusel «Kumu hitid. Kaasaegne kunst Eesti Kunstimuuseumi kogust».

A.R.Kane
A.R.Kane Foto: promo

Õhtu üheks peaesinejaks on muusemi sisehoovi välilaval üles astuv briti dreampopi pioneer A.R. Kane – bänd, mida peetakse shoegaze’i, acid house’i ja postrocki eelkäijaks ning üheks oma aja alahinnatuimaks muusikaliseks nähtuseks. 1980ndate aastate keskel nii My Bloody Valentine’i kui Primal Screami soundi-eksperimente ennetanud ja mõjutanud bänd esineb üle 20 aastase pausi järel taas valitud muusikasündmustel üle Euroopa ning salvestavad ka uut materjali. Oma tänavu Captured Tracksi leibli alt ilmunud albumi «Psychic Lovers» keelpõses retrosündipoppi tutvustab Kumu Ööl Los Angeleses resideeruv taanlasest värvikas indiepopi crooner Dinner. «Suurepärane nägu, suurepärane keha, suurepärased lood,» kirjeldab Dinnerit tema kuulus leiblikaaslane Mac DeMarco.

Prince Rama
Prince Rama Foto: promo

Varemgi kohalikke muusikasõpru lõbustanud Brooklyni psühho-popi duo Prince Rama ehk Florida krišnaiitide kommuunis sirgunud õeksed Taraka ja Nimai Larson esitlevad Kumu ÖÖ pöörasel kontsertseremoonial oma viimast albumit «Xtreme Now», mis tõlgib ekstreemspordi surmapõlgavad sooritused energiajoogi üledoosist kihisevasse tantsulisse helikeelde.

Eric Copeland
Eric Copeland Foto: promo

Õhtu jooksul astuvad üles veel mitmed omanäolised artistid: kummitusliku vokaaliga Etioopia päritolu Soome laulja-laulukirjutaja Mirel Wagner, kes käsitseb akustilist kitarri nagu hüpnotisöör kristallkuuli ja pendlit. Fuajee elektroonilise muusika laval kannab Bristoli power ambient artist Paul Jebanasam ette oma universumi elu, võimu ja energia vahekordi uuriva triloogia «Continuum», millele loob efektse kontrapunkti audiovisuaalkunstnik Tarik Barri, kes on vastutanud ka Radioheadi ninamehe Thom Yorke’i ja Monolake’i kontsertide visuaalide eest. Julgetele kõrvadele pakub rämps-sämplitest ja rikutud loop’idest kontrollitud kaost loov Brooklyni müraskene täht Eric Copeland.

Cubus Larvik Quartet, foto
Cubus Larvik Quartet, foto Foto: Karl Saks

Tuntumatest Eesti artistidest esinevad Kumu Ööl Eesti džässi klassiku Tõnu Naissoo trio ja harva avalikkuse ette astuv veteran-indibänd Röövel Ööbik. Abstraktsete rütmistruktuuride meistritest duo Algorütmid kannab koos etenduskunstniku Henri Hütiga ette ühisteose «Trance» ning tehnoloogiakeskseid helimanipulatsioone ja masinlikke vibratsioone väljutavad elektroonikaartist ekke ja Cubus Larvik Quartet. Kodumaale teeb visiidi Taipeis tegutsev helilooja ja elektronmuusiku Sander Saarmetsa ja kunstnik Virge Loo audiovisuaalne kooslus V4R1.

Kaido Kirikmäe ja Robert Jürjendal, foto Werner laigar
Kaido Kirikmäe ja Robert Jürjendal, foto Werner laigar Foto: Werner Laigar

Kolm kontserti toimuvad ka muuseumi 5. korrusel asuvas kaasaegse kunsti galeriis, näitusel «Kumu hitid. Kaasaegne kunst Eesti Kunstimuuseumi kogust». Oma esimese täispika sooloetteaste sooritab kohalikul avangardsemal muusikatandril ligi dekaadi jagu nii omapäi kui erinevate kooslustega tegutsenud produtsent ja vokalist Mart Avi, kelle mullu ilmunud monoliitne kauamängiv «Humanista» pälvis Eesti Ekspressi Areeni kriitikute küsitlusel aasta albumi tiitli. Kitarrist-helilooja Robert Jürjendali ja ambientmuusiku Kaido Kirikmäe muusikaline koostöö toetub eelkõige vahetule spontaansusele ning visuaalkunstnik, lavastaja ja kultuurikorraldaja Erik Alalooga testib «Kumu hittide» vahel vaikuse lõhestamist mateeria ja masinate abil.

«Kumu hitid» on näitus, mis on koostatud täies mahus Eesti Kunstimuuseumile kuuluvate teoste põhjal Kumu 10. juubeliks. Ekspositsioon toob välja läbilõike viimaste kümnendite kunstist, mis on jõudnud väljasisese ringluse lõpp-punkti – muuseumi kogusse. Näitust võib käsitleda ka eesti kaasaegse kunsti alternatiivse püsiekspositsioonina ja mõtiskleda kuraatorivalikute üle selle koostamisel. Hiti mõistet kasutades opereerib näitus ka meediumina kunsti ja publiku vahel, pakkudes välja nii kaasaegse kunsti klassikat kui ka vähem tuntud teoseid sisaldava valiku, milles saab oma eelistuste näol aktiivselt kaasa rääkida ka publik.

Kumu ÖÖ piletite eelmüük Piletilevis algab neljapäeval, 26. mail kell 10:00

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles