Avalik kiri Mart Kalmule Priit Pärna asjus (4)

Gerda Märtens
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasteraamatute illustraator Gerda Märtens.
Lasteraamatute illustraator Gerda Märtens. Foto: Hille Rokk

Vabakutseline illustraator ja kunstiakadeemia endine õppejõud, Eesti Kujundusgraafikute Liidu ja IBBY Eesti liige Gerda Märtens kirjutas kunstiakadeemia rektorile Mart Kalmule avaliku kirja seoses Priit Pärna töökoha asjus. Priit ja Olga Pärnaga on Märtens kokku puutunud erialaringkondades ning  töötades filmi «In the Air» peakunstnikuna Eesti Joonisfilmis.

Avaldame kirja täismahus.

Lugupeetud Eesti Kunstiakadeemia rektor dr. Mart Kalm,

 Käesoleva kirjaga soovin avaldada toetust Priit Pärna jätkamisele  Eesti Kunstiakadeemia animatsiooniosakonna juhi ning professorina.

Mind ajendas kirjutama minu arvates ilmselge ebaõiglus, mille tulemusena Priit Pärna kui autorianimatsiooni maailmakuulsat professionaali püütakse tema enda loodud osakonnast, rahvusvahelisest ja kõrgelt hinnatud õppekeskkonnast arusaamatutel põhjustel eemaldada. See on ebaõiglane nii tema, osakonna looja, kui ka üliõpilaste suhtes, kes jäävad ilma oma ülimalt pühendunud professorist ja mentorist.

Olen Priit Pärna ning Olga Pärnaga kokku puutunud animatsiooniringkondades, kuid eelkõige Joonisfilmi stuudios filmi tehes. Ülimalt professionaalne nõu ja abi, mida nad lahkesti jagavad, on hindamatu. Priit Pärna õppemeetodid on kõrgelt hinnatud üle maailma – sel põhjusel tullakse tema juurde õppima isegi Hong Kongist. Tunnen ise tema õpetatavat süsteemi ja võin kinnitada, et tegu on tõeliselt oluliste instrumentidega filmi alustalade õppimiseks. Kitsa koolkondlikkusega, mida talle süüks pannakse, tegu kindlasti ei ole: selliseks süüdistuseks tuleb enne vaadata tema õpilaste loomingut ja nende saavutatud rahvusvahelist edu, ja siis küsida, kas midagi üldse oli valesti.

Loodan, et minu ja teiste kultuuriinimeste ning üliõpilaste sõnal on väärtust.

Gerda Märtens, vabakutseline illustraator ja Eesti Kunstiakadeemia endine õppejõud, Eesti Kujundusgraafikute Liidu ja IBBY Eesti osakonna liige.

3. juunil 2016

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles