Grammy nominent annab Eestis kontserdi!

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trio Mediaeval
Trio Mediaeval Foto: Ingvil Skeie Ljones

Tänavuse Pühalepa muusikafestivali avapäeval, 5. augustil kell 20.30 rõõmustab Hiiumaal Pühalepa kirikus publikut oma kontserdiga Norra tunnustatud vokaalkoosseis, plaadifirma ECM artist ja Grammy nominent Trio Mediaeval.

Pühalepa festivali kunstiline juht Endrik Üksvärav ütles ansamblit iseloomustades, et maailmas pole just palju vokaalkoosseise, kes tunnevad end mugavalt nii keskaegset muusikat esitades kui ka näiteks elektronmuusikutega koos improviseerides, olgu esinemispaigaks suursugused ajaloolised katedraalid või lumeväljad Norra mägedes traditsioonilise pakaselise jäämuusika festivali aegu.

Trio Mediaeval on üle maailma tunnustatud haruldane vokaalkoosseis, kelle repertuaar ulatub varajasest muusikast ja rahvaviisidest nüüdismuusika väljapaistvate teosteni. 2009. aastal nomineeriti nende plaat «Folk Songs» Grammyle kammermuusika parima esituse kategoorias, kaasaegse helilooja Ivan Moody teosega «Words of the Angel» jõuti Billboardi klassikaedetabeli tippu. Billboardi edetabelites on trooninud ansambli paljud lood.

Trio kõik kuus albumit on välja andnud mainekas plaadifirma ECM, hetkel on nende koostöös valmimas järgmine plaat. Viimane album «Aquilonis» pälvis ajalehe The New York Times tähelepanu, jõudes 2014. aasta parimate plaatide edetabelisse.

Oslos 1997. aastal loodud gruppi kuuluvad Anna Maria Friman-Henriksen, Linn Andrea Fuglseth ja Berit Opheim. Nende muusikaliste partnerite ring on lai - orkestritest kammerkoosseisudeni, kuid senisest enam tehakse koostööd ka trompetisti Arve Hendrikseniga, kes kuulub Norra väljapaistvate improviseerijate hulka, olles oma unikaalse helikeelega impromuusika uuendajana üks suunanäitajaid ka täna.

2003. aastal esines Trio Mediaeval esmakordselt USAs ja võitis koheselt sealse publiku südame. Tänaseks on trio esinenud 31 USA osariigis ja pea kõigis väärkamates saalides, olgu selleks New Yorgis Carnegie Hall, Washingtonis The Kennedy Centre. Korduvalt on loominguline tee viinud triot kokku Bang on a Can heliloojate ja muusikutega. Kontserdid on viinud trio ka Jaapanisse, Lõuna-Koreasse ja Hong-Kongi.

Järjekorras juba viies Pühalepa muusikafestival toimub 5.-7. augustil Hiiumaal Pühalepa kirikus. Festivali keskmes on vanamuusika- ja kaasaeg, sh tegemist on teadaolevalt ainsa festivaliga kogu maailmas, kus igal aastal kõlab Hiiumaalt pärti helilooja Erkki-Sven Tüüri looming. Festivali kavaga saab tutvuda: www.keremakultuurikoda.ee . Piletid on müügil Piletilevis ja enne algust kohapeal, saadaval festivali passid.

Koostöös Allika hosteliga on festivali ajal Pühalepa kiriku juures avatud festivalikohvik Gustav.

Festivali korraldab MTÜ Kerema Kultuurikoda koostöös Pühalepa vallavalitsusega. Festivali teoksaamist toetavad Eesti Kultuurkapital, Hasartmängumaksu nõukogu, MTÜ Hiidlaste Koostöökogu (Leader programm), Selver, Liviko, Hiiumaa Sõprade Selts, Meriton Old Town Garden Hotel, Digiprint, Raadio Kadi, MuusikaElu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles