Tippdirigent ja orkester annavad Tallinnas tasuta interaktiivse kontserdi

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika Talentide Sümfooniaorkester YOA
Ameerika Talentide Sümfooniaorkester YOA Foto: promo

Rapla Kirikumuusika Festival pakub Tallinnas harukordset võimalust saada osa vaba sissepääsuga furoori tekitanud interaktiivsest kontserdist «Klassikalise muusika vägi» (ClassicalFEVER), mis toimub homme, 14. juulil kell 15.00 Audentese Erakooli saalis (Tondi 84).

Erakordsel sündmusel esineb Ameerika Talentide Sümfooniaorkester YOA koos väljapaistva dirigendi Benjamin Zanderiga (UK/USA), kes on tunnustust pälvinud kuulsa TED konverentsi ühe eredaima motivatsioonikõnelejana.

Benjamin Zander
Benjamin Zander Foto: promo

«Kõik armastavad klassikalist muusikat, nad lihtsalt ei ole seda veel avastanud!» ütles tippdirigent Benjamin Zander. Dirigent ei puhu kontserdi ajal ühtegi nooti. «Aga minu pilt on plaadiümbrisel,» räägib maestro. Orkestrijuhi võim sõltub oskusest muuta teised inimesed suureks. «Minu ülesanne on äratada muusikutes potentsiaal. Kui inimeste silmad säravad, siis ma teen õigeid asju.» Zanderil on oma edu valem, mis ei seostu rikkuse, kuulsuse ega võimuga. «Edu sõltub sellest, mitut säravat silma ma näen,» on Zander kindel.

Benjamin Zander on Bostoni Filharmoonia- ja Noorteorkestri dirigent ning üle maailma nõutud külalisdirigent. Tal on kuulsa Londoni Filharmoonia Orkestriga käsil salvestusprojekt kõigist Mahleri sümfooniatest, millest juba tänaseks tehtud salvestused on saanud erakordseid kiiduavaldusi nii esituse eest kui ka B. Zanderi täispika CD eest, kus ta annab tavakuulajaile selgitusi muusika kohta. Tema salvestused Mahleri IX ja II Sümfooniaga ning Bruckneri V Sümfooniaga on olnud nomineeritud Parima Orkestriesituse Grammy’dele. B. Zander on õpetanud Uus-Inglismaa Konservatooriumis interpretatsiooni aastast 1967.

Ta on üks nõutumaid motivatsioonikõnelejaid maailmas, olles andnud näiteks nii ava- kui ka lõpukõne Maailma Majandusfoorumil Davoses. Teda on pärjatud Kristall-auhinnaga väljapaistvate panuste eest kunstivaldkonnas ning rahvusvaheliste suhete arendamises. 2002. a. pälvis ta ÜRO Rahvusvahelise Hoolivate Kogukondade Nõukogu autasu «Caring Citizen of the Humanities». B. Zander nimetati hiljuti 70. sünnipäeva ja 45. a. õpetamise puhul Uus-Inglismaa Konservatooriumi audoktoriks.

Kogu festivali kava: http://www.raplafestival.ee/

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles