Jüri Reinvere, hääbuva Euroopa helikujundaja

Marge-Ly Rookäär
, Klassikaraadio muusikatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helilooja Jüri Reinvere Rapla kirikus enne oma laulutsükli «Laulud kaduvas valguses» esiettekande proovi
Helilooja Jüri Reinvere Rapla kirikus enne oma laulutsükli «Laulud kaduvas valguses» esiettekande proovi Foto: Marge-Ly Rookäär

Rapla Kirikumuusika Festivali naelaks oli Ameerika Talentide Sümfooniaorkestri (YOA) kontsert, kelle esituses tuli esiettekandele Jüri Reinvere laulutsükkel «Laulud kaduvas valguses», soleeris Pille Lill. Kontserdi avanumbriks oli Arvo Pärt, lõpunumbriks Argentiina helilooja teos.

Ameeriklaste orkester on sõna otseses mõttes muusikaline koorekiht – orkestris mängivad 18–30-aastased muusikud, kes läbisid enne valituks osutumist tiheda konkurentsisõela. Kollektiiv, kellele on kunstilist nõu jaganud teiste hulgas Philip Glass ja Placido Domingo, võtab igal suvel ette mitmenädalase kontserdireisi ning noored saavad artistidele vajalikke kogemusi ja ka kontakte. Dirigent Corlos Miguel Prieto on tunnustatud Ladina-Ameerika muusika edendaja, tema käe all on esiettekande saanud üle poolesaja Mehhiko ja Ameerika helilooja teose.

Koos kammernaiskooriga Sireen (dirigendid Tiiu Sinipalu ja Ülle Tuisk) esitas YOA mehhiklasest dirigendi käe all kaks Arvo Pärdi hällilaulu, mis on tuntud peamiselt soprani esituses. Populaarsed väikevormid kõlasid kooril kenasti – hele kandev ühtlane toon ja pehme, kaunis vokaalivärv. Uue muusika edendaja, Buenos Aireses sündinud helilooja Alberto Ginastera loomingust tuli YOA-lt esitamisele «Kontsertvariatsioonid». Orkestrit iseloomustas oskus üksteist kuulata, lopsakas instrumendikäsitsemine, silmapaistvad solistid, tuhisev energiline liikumine ja (liigagi) ameerikalik lisa-lõpunumber. Viimases liikusid muusikud kirikus rahvuslippude lehvides ja tusase kirikuisa nina all löödi lahti isegi tants.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles