Sügis, talv, kevad, Jazzkaar

Valner Valme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anne Erm ­kuulutas eilsel pressikonverentsil välja esinejad.
Anne Erm ­kuulutas eilsel pressikonverentsil välja esinejad. Foto: Mihkel Maripuu

Ma ei tea, kas Jazzkaar on üks Eesti elu aluseid, aga igal juhul on see midagi kindlamat ja ehedamat kui Vabadussõja võidusammas või enne valimisi bändi tegema hakkavad poliitikud.

Nagu eetrist ei kao «Aktuaalne kaamera» ja talvele järgneb kevad, tuleb ka Jazzkaar aprillis. Kindlaid asju on ka Jazzkaare all, ei jäägi selgi aastal tulemata Kameruni imebassimees Richard Bona. Aga alati on, kuhu areneda, ja mõelda, kellega koos töötada.

«Tänavune Jazzkaar ei alga mitte Jazzkaarega, aga Norra festivaliga Punkt, mis tuleb Tallinna,» kuulutas juba institutsiooniks muutunud võimas jazz-leedi Anne Erm eilsel pressikonverentsil.

Punkt algusse

Punkt on maailmakuulus festival, kus sügisel esines ka Veljo Tormis. Või noh, esines. Tema muusikaga tehti seal trikke, oleks täpsem. Punkt on eksperiment, kus reaalajas remiksitakse publiku ees muusikat, omamoodi muusikaline mustkunst. 20. ja 21. aprillil kontserdil «Punkt Tallinn 2011» osalevad Norra mainekad jazz-muusikud Eivind Aarset, Arve Henriksen, Sidsel Endresen, DJd/remiksijad Jan Bang ja Erik Honore, Eesti poolelt segakoor Noorus Veljo Tormise muusikaga, Weekend Guitar Trio, ansambel U:, Helena Tulve jt.

Jazzkaare peaesinejaks on vokaaljazz’i kuulsaimaid esindajaid ja uuendajaid, 60-aastane Bobby McFerrin («Don’t Worry Be Happy»), kes töötanud koos Chick Corea, Herbie Hancocki ja teistega, ning Tallinnas annab lisaks Nokia kontserdimaja üllatustest tulvil kontserdile (ühe-mehe-koorimuusika, «päris» koorimuusika) ka kaks meistriklassi muusika- ja teatriakadeemias: kooridirigentidele ja lauljatele.

Üks kõlavamaid nimesid on ka saksimees David Liebman, kes tuntuks sai Miles Davise ansamblist, jaanuaris sai aga ühe olulisema auhinna jazz’is: elutööpreemia ehk Master Of Jazz Award. 64-aastane Brooklyni mees on lisaks Davisele olnud mõjutatud John Coltrane’ist ning jätnud oma uuendusliku jälje paljudes alažanrites: post-bop, fusion, avangard-jazz. Tema viimatine plaat, mullune «Quest From Freedom» on aga tehtud koos Frankfurdi raadio bigbändiga.

Krõbedaid nimesid veel

On aga ka noori tõusvaid nimesid: üks säravamaid kindlasti Mayra Andrade Cabo Verdelt, kes ei teaks samast saareriigist Cesaria Evorat, aga Andrade annab Rohelise Neeme saarte morna-muusikale lisamõõtmeid näiteks prantsuse šansoonidega – Andrade elab praegu Pariisis.

Siinkirjutaja hinnangul tuleb tänavune põnevaim Jazzkaare esineja Inglismaalt: tablatronica kuningas Talvin Singh, kes, ehkki Londonis sündinud, kuuldavasti siiani pool aastast veedab juurtemaal Indias, mille muusika, näiteks aastatuhandetevanune ragade-traditsioon kohtub tema muusikas futuristliku elektroonikaga.

Seda tunnustati ka Suurbritannias: oma 1998. aasta debüütalbumi «Ok» eest sai Talvin sealmail hinnatuima muusikapreemia Mercury Prize’i, mille lühilistides seisavad eesrindlikumate popinimedega kõrvuti maailmamuusika, uusklassika ja jazz’i tegijad.

«Ok» kõlab nagu kaks tuhat aastat vana ja kahe tuhande aasta pärast tehtav muusika kokku: müstiline kogemus, soovitan noortele ja vanadele, sest minu ehk 40-aastase Talvini enda põlvkond peaks vist kursis olema niigi. Pärast «Ok’i» on Talvin teinud veel kaks albumit pluss hulgaliselt koostööprojekte, millest ühega, koos India sitarimängija Niladri Kumariga esineb Talvin Singh ka Tallinnas Mustpeade Majas.

Eestisse tagasi

Külalisi tuleb veel Austraaliast Brasiiliani, aga tasuks mainida hoopis Eesti esinejaid. Hedvig Hanson värske kavaga! 25. aprillil Vene kultuurikeskuses. Ta on lubanud järgmiseks plaadiks vahelduseks gruuvivat, elektrilist, tantsulist soul-funk’i. 26. aprillil samas aga laval kõik neli senist Elioni Jazziauhinna laureaati: Raivo Tafenau (1) – Siim Aimla (2) kvintett ning eelmainitud David Liebmani kvintett koos Kristjan Randalu, Mihkel Mälgandi, Jaak Sooääre (3) ja Tanel Rubeniga (4). Aga meid esindavad kaarel veel Rebecca Kontus, Joel Remmel, Mari Pokinen, Ruben oma bändiga jt.

Paljud Jazzkaare kontserdid on korraldatud koos kultuuripealinn Tallinn 2011ga. «Meilt on küsitud, miks me end võõraste sulgedega ehime,» ütles Tallinn 2011 programmijuht Jaanus Rohumaa. «Aga miks me ei peaks koostööd tegema Jazzkaarega, ühe parima muusikasündmusega Tallinnas ja kogu Eestis, mis on andnud häid impulsse märki ka rasketel aegadel.»

Kultuuripealinna projekt on ka linnaruumimuusika, mis Jazzkaare raames uuenduslikult viib kontserdid tänavatele ja parkidesse, tegijateks šoti, norra ja eesti noored muusikud.

Jazzkaar

Bobby McFerrin (USA), David Liebman (USA), Mayra Andrade (Cabo Verde), Talvin Singh & Niladri Kumar (Suurbritannia/India), Richard Bona (Kamerun), Neilsen Gough (Austraalia), Hamleto Stamato Samba Quartet (Brasiilia), Omar Puente (Kuuba) jpt

Täpsem kava www.jazzkaar.ee

20.–30. aprillini Tallinnas ja mujal Eesti linnades

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles