Kui Reagan oli veel näitleja

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märgiline roll: filmi «Seadus ja kord» šerif.
Märgiline roll: filmi «Seadus ja kord» šerif. Foto: Repro

6. veebruaril saanuks 100-aastaseks Ameerika Ühendriikide 40. president Ronald Reagan. Sellega seoses jõuab esimest korda siinsete vaatajate ette filmiprogramm, mis tutvustab üht huvitavat perioodi Reagani elus – tema rohkem kui 20 aastat väldanud näitlejakarjääri.


Kavva on valitud seitse linateost, mis annavad hea läbilõike Reagani rollidest, mida oli ligemale 50. Tulevase presidendi ampluaa olid lihtsakoelised positiivsed kangelased, märgiliseks vesterni «Seadus ja kord» (1953) šerif Frame Johnson, kes ei seisa vankumatult mitte ainult õiguse, vaid ka õigluse eest. Erandiks on Don Siegeli film «Tapjad» (1964), kus Reagan mängib postiauto röövi kavandavat kurjategijat.

Lisaks neile jõuavad reedest Tallinna kino Artis ja Tartu kino Cinamon ekraanile draamad «Sünge võit» (1939) ja «King’s Row» (1942), sõjafilmid «Santa Fe sangarid» (1940) ja «Mereväe põrgukassid» (1957) ning komöödia «Bonzo uneaeg» (1951).

Filmidele eelnevad sissejuhatused avavad Reagani elu tahke ekraanil ja selle taga ning ühiskondlikke olusid, milles linateosed on valminud. 6. veebruaril kell 17.30 on Artise kinos ka vestlusring, kus Mart Laari juhtimisel räägivad oma kokkupuudetest presidendiga ja tema mõjust maailmapoliitikale Lagle Parek, Jüri Luik ja Viido Polikarpus.

Filminädala korraldavad Tunne Kelami büroo, USA saatkond ja Tallinnfilm. (PM)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles