Muusikapäev pakub 150 tasuta kontserti

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Neljapäeval räägiti  sai Reval Cafes kuulda sellest, mis 1. oktoobril toimuval rahvusvahelisel Muusikapäeval toimuma hakkab. Nimelt toob Muusikapäeva tänavune kontserdiprogramm kuulajateni enam kui 150 tasuta lühikontserti üle Eesti ning käivitatakse lisaprogrammid «Eesti muusik maailmas» ning «Kõlame kaasa!».

Muusikapäeva ootuses heitsid sündmuse korraldajad ja esinejad valgust rikkalikule programmile ja avasid eelseisvate kontsertide tagamaid. Eesti Muusikanõukogu juhatuse esimees ja Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia rektor Peep Lassmann rõhutas Muusikapäeva olulisust ja mahukust ning märkis, et Muusikapäeva 1. oktoobri kontserdiprogrammist on kolme aasta kogemusega sirgunud elujõuline festival, mis kestab küll vaid ühe päeva, ent selle ainsa päeva jooksul üle Eesti sirutudes mitme päeva jagu kuulamist pakub.

Kavast leiab igaüks midagi avastamiseks. Lõuna-Eesti eest vastutav programmikoordinaator Kaisa Lõhmus märkis, et harilikult pärimusmuusikaga harjunud Viljandi saab Muusikapäeval nautida hoopiski klassikalise muusika võlusid. Näiteks soovitab Lõhmus minna vaatama kogenud muusikuid tšellist Teet Järvit ja pianist Mari Järvit, kes Muusikapäeval klaveri oreli vastu vahetab. Lisaks tasub märkida, et kogenud muusikutega jagavad lavasid noored kolleegid, kes alles muusikuteed alustanud on. Näiteks võib Tartus Vanemuises kuulata „Klassikatähtede” saatesarjast tuntud noori ning Haapsalu Neuroloogilises Rehabilitatsioonikeskuses saab näha akordionist Henri Zibo ja vokalist Kristjan Kannukese duot.

Kesk-Eesti ning saarte programmiga tegelev Egert Leinsaar tõi kuulajate keskele elevust, kui selgitas, et Karinu külas Koeru lähistel esinevad Saku Mandoliinid Reva laudas otse laudalehmade keskel. Harjumaa kava kohta märkis korraldajaliige Marianne Pisukov, et kuigi üks tähtsündmusi on Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri eri Telliskivi loomelinnakus, tasub külastada ka näiteks Kalma sauna, kus astub üles ooperilavadelt tuntud Mati Turi või hoopiski Mustame Kultuurikeskust Kaja, kus esineb üks meie tippkollektiive Tallinna Kammerorkester Risto Joosti juhatamisel.

Muusikalise tervituse andsid ka Muusikapäeva pidustustel Eesti väikesaartel üles astuvad artistid. Esines Kihnu juurtega lauljatar Mari Kalkun, kes Muusikapäeval oma ansambliga Upa-upa ubinakõnõ Kihnu saart väisab. Viiulimänguoskusega lummas kuulajaid virtuooslik Sigrid Kuulmann-Martin, kes Muusikapäeval Ruhnu kirikus koos pianist Marko Martiniga esineb. „Ma soovin, et meil oleks Muusikapäev iga päev, mitte vaid ükskord aastas,” sõnas Kuulmann-Martin.

Projektijuht Marili Jõgi nentis, et Muusikapäev on haruldane heatahte ettevõtmine, mis saab sündida vaid nii suurepäraste muusikute, heade koostööpartnerite ja toetajate ühisel jõul. «Selline sünergia on meid viinud sel aastal ka Eesti riigipiiridest väljapoole, sest Muusikapäeva kontserdid saavad esmakordselt toimuma ka New Yorgis, Washingtonis, Berliinis ja Londonis,»  lisab projektijuht Jõgi. Ühtlasi meenutas ta et peale kontserdil käiku tasub Muusikapäeva õhtul koguneda teleekraanide ette, et ETV otseülekandel jälgida Eesti Muusikanõukogu ja Eesti Kultuurkapitali helikunsti sihtkapitali muusikapreemiate jagamist. Sündmuse täidab pidulikkusega Tallinna Kammerorkester, lavastajaks on Veiko Tubin ning õhtujuhiks Priit Pius ning preemiate jagamine toimub KUMU Kunstimuuseumis.

Vaata lisa muusikapäev.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles