ERR.ee: Ugala tõi lavale näidendi Eesti legendaarseimast linnapeast

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ugala teater
Ugala teater Foto: Lauri Alver / Sakala.

Viljandi linn ja Ugala teater kinkisid Viljandi 725. aastapäeva puhul rahvale etenduse - lavale jõudis Toomas Suumani kirjutatud lugu Eesti ühest legendaarsemast linnapeast August Maramaast.

Viljandi linnapea Kalle Jentsi sõnul võib Viljandi olla esimene linn Eestis, mille lugu on kutselise teatri repertuaaris. Juubelit tähistanud Viljandisse mahuvad mõlemad - nii kutseline teater kui ka August Maramaa, kes juhtis Viljandit aastatel 1919-21 ja 1927-39, vahepealsel ajal oli aga linnavolinik, vahendasid

ERR Uudised

«Aktuaalset kaamerat».

Maramaa-lugu Ugala laval on rohkem kui üks teatrietendus, ehkki Andres Tabun teeb fantastilise linnapea rolli ja kunstnik Jaak Vausi lavale ehitatud mini-Viljandi on vaatepilt omaette.

Eripära on Maramaas endas - Eestil pole olnud tema mõõtu tulevikku vaatajat, kes suutis tegelda poriste tänavate ja sotsiaalhoolekande kõrval ka planeerimisega, andes välja ehituskrunte ja arendades tööstuspiirkondi. Maramaa eesmärk oli teha Viljandist paljude puhkajate ja parkidega idülliline sisemaakuurort.

Tänane Viljandi pürgib järjest enam loomiseks loodud linnaks, kus teater ja linnakeskkond teineteist täiendavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles