Kihnu lummas jaapanlast

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kihnu. Foto näituselt «Kahekõne: Eesti-Jaapan. Fotod ja ikebana»
Kihnu. Foto näituselt «Kahekõne: Eesti-Jaapan. Fotod ja ikebana» Foto: Noboru Sonehara

Esmaspäeval  kell 17.00 avatakse  Rahvusraamatukogu fuajeegaleriis näitus «Kahekõne: Eesti-Jaapan. Fotod ja ikebana».

Eesti-Jaapani Assotsiatsiooni korraldatud näitus tutvustab Jaapani fotograafi Noboru Sonehara poeetilist nägemust Kihnu saarest – fotosid tema kahelt Jaapanis eksponeeritud Kihnu-teemaliselt näituselt, fotokollaaže Eesti-Jaapani Assotsiatsiooni liikmete Jaapani-reisidel jäädvustatud elamustest ning keraamika- ja ikebanakunsti. Lillekompositsioone uuendatakse kogu näituseperioodi vältel, et elusa looduse muutusi ja meeleolusid ka vaatajatega jagada.

Noboru Sonehara kirjeldab: «Olen Kihnus pildistamas käinud igal aastal alates oma esimesest külaskäigust saarele sügisel viis aastat tagasi. Esialgu oli reisi eesmärgiks fotode tegemine Jaapanis korraldatavale Baltikumi festivalile. Minu jaoks oli see täiesti tundmatusse paika reisimine ja olin ärevil, kuid juba esimesel hommikul ööbimiskohast õue astudes sattusin ma saare lihtsa loodusmaastiku lummusesse. Kuigi avanev vaade ja ilm erinesid Jaapani omast, tärkas minus kummaline äratundmine ja nostalgia.»

Kihnu. Foto näituselt «Kahekõne: Eesti-Jaapan. Fotod ja ikebana»
Kihnu. Foto näituselt «Kahekõne: Eesti-Jaapan. Fotod ja ikebana» Foto: Noboru Sonehara

Näitus «Kahekõne: Eesti-Jaapan» on pühendatud Eesti-Jaapani Assotsiatsiooni ja Jaapani-Eesti Sõprusühingu (Tōkyō) pikaajalisele koostööle ja sõprusele, mis on aidanud edendada kahe maa vahelist suhtlust.

Eesti-Jaapani Assotsiatsioon (EJA) loodi 1992. aastal eesmärgiga tutvustada Eestis jaapani keelt, kultuuri ja majandust ning arendada Jaapaniga igakülgset koostööd ja kultuurivahetust. EJA liikmeskonda kuulub tänaseks mitukümmend inimest erinevatelt erialadelt, teadlastest kultuuri- ja haridustöötajateni.

  • Fotod Kihnust: Noboru Sonehara
  • Teostus: Joon Stuudio OÜ
  • Fotokollaažid: Laura Põld, Ingrid Allik, Elna Kaasik, Maali Roomet, Taimi Paves
  • Kujundus: Maali Roomet, teostus Joon Stuudio OÜ
  • Keraamika: Ingrid Allik, Annika Teder, Takashi Nakazato
  • Ikebana: Helve Udam, Tiiu Meriloo, Ivi Smidt, Raili Klesment, Helgi Plekksepp, Juka Jõgisu, Kersti Ristmäe, Inge Raondi, Indrek Kaeli, Maali Roomet, Elna Kaasik, Hideko Arai, Takako Nishikawa, Marina Laar
  • Kuraator: Raili Klesment
  • Näituse kujundus: Elna Kaasik
  • Näituse kuraator: Taimi Paves

Täname toetajaid ja koostööpartnereid: Jaapani-Eesti Sõprusühing, EU-Japan Fest Japan Committee, Eesti Kultuurkapital, Joon Stuudio OÜ

Näitus on avatud 22. oktoobrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles